Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ЦИК: Гражданите с изтекли документи ще могат да гласуват

Избирателите, чиито лични документи са изтекли в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., ще могат да гласуват на предстоящия парламентарен вот. Срокът на валидност на личните карти се удължава с 6 месеца. Това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) на седмичния си брифинг.

В подвижните секции правото си на вот ще могат да упражнят хората с трайни увреждания. Предстои да бъде взето окончателно решение за гласуването на карантинираните.

До 2 март инициативните комитети трябва да предадат подписките си в СИК, а партиите и коалициите – да представят листите си. До 9 март пък могат да се подават заявления за гласуване в чужбина.

На интернет страницата на ЦИК – в секция „За избирателите“, всеки гражданин ще може да провери номера на секцията си за гласуване, като въведе ЕГН-то си. За участие във вота са регистрирани 23 партии и 8 коалиции. Има шест отказа за регистрация.

Машините за гласуване са общо 6976.  Жребият за номерата, с които партиите и коалициите ще фигурират в избирателната бюлетина тази година, заради пандемията ще се проведе на втори март в ограничен формат.

В залата ще се допуска по 1 представител на партия и до двама за коалиция. Част от партиите вече са подали в Районните здравни инспекции по места списъци с кандидати за членове на секционни комисии и ваксинирането им е в ход.

Вече са ваксинирани всички желаещи членове на СИК. За тях са осигурени и втори дози от ваксините, които са им поставени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *