Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пътят на Атлетико Мадрид към титла номер 11 в Ла Лига

Макар и далеч от блясъка и постиженията на големите грандове, като Реал Мадрид и Барселона, отбора на Атлетико Мадрид е третия най-успешен клуб в историята на висшия ешелон на испанския футбол. Дюшекчиите са спечелили Купата на Испания (Копа дел Рей) десет пъти, Суперкупата на Испания два пъти, като освен това те имат и по една спечелена титла от турнирите Копа Президенте и Копа Ева Дуарте.

Но най-престижните трофеи във витрината на клуба несъмнено са 11-те титли от Примера Дивисион. Последния от тези 11 трофея бе спечелен през сезон 2020/2021 по един убедителен и същевременно драматичен начин, след финален щурм от страна на преследвачите Реал Мадрид и Барселона. Всъщност, началото на вече изминалия сезон в Ла Лига изобщо не сочеше към евентуален финален триумф на възпитаниците на Диего Симеоне, като дъшекчиите започнаха кампанията с много колебливи изяви в първите си мачове.

И по-конкретно, до шестия кръг във временното класиране отбора на Атлетико Мадрид се намираше на незавидното 8-мо място, далеч зад изненадващия временен лидер Реал Сосиедад. Но малко след въпросната поредица от слаби изяви, тима от испанската столица започна да набира сила в правилната посока, като след няколко отлични резултати, от 14-тия кръг нататък отбора на Атлети вече бе едноличен лидер в Ла Лига. Почти безпогрешното представяне на Суарес и компания продължи до самия край на сезона.

Първата титла на мадридчани в шампионата от сезон 2013/2014 насам дойде след изумителен щурм на дюшекчиите, който дойде след 15 победи в 16 мача, която бе реализарана от 6-ти до 21-ви кръг. Това съвсем логично постави Атлетико Мадрид на челни позиции за краен успех в първенството според конкретните футболни залагания, въпреки някои по-колебливи изяви на тима през заключителната част на сезона. Именно слабите изяви на тима през месец Февруари 2021-ва даде възможност на отбори, като Барса и Реал да скъсят разликата с Атлетико.

До 24-тия кръг отбора воден от Диего Симеоне бе допуснал само една единствена загуба, като след това мадридчани допуснаха още цели три поражения до края на кампанията. Това обаче не бе фатално, тъй като тима на Атлетико успя да се добере до равенства последователно с Реал Мадрид и Барселона, като страхотната защита на тима не допусна повече от един гол. Това доведе до приключване на сезона със само 25 допуснати гола, което бе най-добрия показател в шампионата.

Ключова роля в недопускането на много голове има вратаря на дюшекчиите, като Ян Облак допусна едва 25 гола в 38 изиграни срещи, което бе най-добрия показател сред вратарите в Ла Лига. Малко преди края на сезона обаче дългогодишния страж на Атлетико показа, че бъдещето му в клуба не е ясно, като към Облак има сериозен интерес от някои от топ отборите на Европа. Но въпреки блестящата игра в защита, нападението на дюшекчиите все пак бе на ниво, като бившия голаджия на Барселона Луис Суиарес записа 21 попадения в Примера Дивисион в първия си сезон с екипа на Атлетико.

Като цяло, няма съмнение, че отбора на Атлетико Мадрид заслужаваше спечелването на своята 11-та титла в Ла Лига, като тима от испанската столица показа изключително зряла и класна игра през по-голямата част от сезона, която му осигури крайния успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *