Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Внесени са две граждански подписки и становище по повод представения на 22.06.2021 г. идеен проект за благоустрояване на ЦГЧ

Във връзка с представения на обществено обсъждане на 22 юни 2021 г. идеен проект за етапно изграждане, рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част на гр. Ботевград и технически проект за етап 1 бяха проведени две граждански подписки.  

Първата подписка беше подкрепена основно от граждани, живеещи в района на пл. „Освобождение“ и пл. „Саранск“ и граждани на град Ботевград. Тя съдържа искания, свързани с озеленяването на централната градска част и с предвиденото в новия идеен проект изграждане на два нови сухи фонтана. Те са подредени в пет точки, както следва:

1. Всички съществуващи дълготрайни декоративни дървета и храсти в централната градска част да бъдат запазени.

2. Да се осигури възможност чрез засаждане на млади дървета за постепенна, а не рязка подмяна на дървесната растителност в следващите 20-30 години, когато част от съществуващите дървета ще започнат да достигат пределна възраст (напр. брезите).

3. Когато отделни дървета или храсти пречат за осъществяването на важен концептуален елемент от идейния проект, тогава да бъдат използвани методи за преместване на съответните екземпляри на друго място, като преди това се проведат необходимите консултации с професионалисти за възможностите и начините за преместването им, така че да не бъдат увредени.

4. Дълготрайната декоративна растителност (дървета и храсти) да бъде картотекирана и периодично, но не по-рядко от един път на три години, освидетелствана съгласно Наредба № 1/93 г. за опазване на озеленените площи и декоративната растителност.

5. Гражданите, живеещи в централната градска част (в частност пл. „Освобождение“ № 5 и № 11), настояват в посочения район да не бъдат поставяни (изграждани) фонтани (както с корито, така и сухи фонтани) в обхвата на пл. „Саранск“ и пл. „Освобождение“, тъй като значително повишават нивото на шум (шумово замърсяване) спрямо характерното за централна градска част шумово ниво, включително се наблюдава т. нар. „ефект на фунията“.

По повод предложената в идейния проект промяна на границите на тротоарите по бул. „3-ти март“ беше организирана втора гражданска подписка по инициатива на живущи в засегнатия от проекта район, която съдържа следните точки:

1.    1. Югозападният тротоар, който към настоящия момент е широк около 10 м., да не бъде стесняван до 3 м., както се предлага в идейния проект, а най-много до 6-7 м., ако това е абсолютно необходимо във връзка с разширяването на североизточния тротоар при аптеката и кафе „Цвет“. Стесняването на югозападния тротоар до 3 м. би довело до големи неудобства за живущите в жилищните сгради там, включително повишаване на шума и на вредните газове поради разполагането на паркоместа в непосредствена близост.

2.     2. Да се осигури възможност за допълнително ограничаване на шума и вредните газове, които достигат до жилищата в посочения район, чрез засаждане на дълготрайна декоративна растителност (дървета и/или храсти) близо до жилищните сгради.

Кампанията по запознаване на гражданите с конкретните искания на двете подписки и по събирането на подкрепа за тях беше осъществена в периода от 14.07. до 27.07.2021 г. Те са подкрепени от общо 294 души, като в първата са се включили 124 души, а във втората 170 души.

Днес, 28.07.2021 г., посочените подписки бяха внесени в Деловодството на Община Ботевград на вниманието на председателя на Общински съвет – Ботевград, д-р Илин Черняшки, председателя на Постоянната комисия по териториално развитие и екология към Общински съвет – Ботевград, г-н Тихомир Найденов, председателя на Постоянната комисия по стопанска политика и инвестиции към Общински съвет – Ботевград, г-н Спасен Ценев и председателя на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност към Общински съвет – Ботевград, д-р Марияна Горгачева, заедно с копие до кмета на Община Ботевград, г-н Иван Гавалюгов и главния архитект на Община Ботевград, арх. Георги Джотолов (входящи номера 9400-2345/28.07.21 г. и 0807-37/28.07.21 г.).

Вносителите, Бианка Маринова и лица, които пожелаха да останат анонимни пред медиите изразяват своето очакване, че органите на местното самоуправление и местната администрация ще вземат предвид при работата си изложените в двете граждански подписки искания.

Въпросите, предмет на исканията на гражданите, са подробно разгледани от мен, Бианка Маринова, в Становище относно представения на 22.06.2021 г. идеен проект за етапно изграждане, рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част (ЦГЧ) на гр. Ботевград и технически проект за етап 1. Последното, заедно с 5 (пет) приложения, е изпратено на Общинска администрация Ботевград на 28.07.2021 г. чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). В посоченото Становище се прави внимателен преглед на основни характеристики на идейния проект за етапно изграждане, рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част, като се предлагат решения по отношение на някои негови концептуални слабости.

Приложено представям на Вашето внимание изготвеното от мен Становище, заедно с петте приложения, които са неразделна част от него.

Приложения:

1.     Становище относно представения на 22.06.2021 г. идеен проект за етапно изграждане, рехабилитация и обновяване на пешеходна зона в централна градска част (ЦГЧ) на гр. Ботевград и технически проект за етап 1;

2      Приложение 1 (озеленени площи);

3.     Приложение 2;

4.     Приложение 2.1;

5.     Приложение 3;

6.     Приложение 3.1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *