Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

МБАЛ-Ботевград с искане до РЗИ за увеличаване на ковид-леглата от 4 на 12

Ръководството на общинската болница в Ботевград е подало искане към Районната здравна инспекция (РЗИ)-София област, да бъде издадено разрешение за увеличеаване броя на леглата за ковид-болни, от 4 на 12.

Искането е по повод заповед на здравния министър, съгласно която при първа вълна на пандемията (първо ниво на заболяваемост) , когато заболелите са под 100 на 100 хиляди, болницата в Ботевград може да отвори 4 легла. При втора вълна – над 100 заболели на 100 хиляди, болницата има право на 12 легла.

Чисто новото инфекциозно отделение, което стана готово преди дни, ще приема само ковид болни. То е оборудвано с легла и вече с постелъчен материал и възглавници. Новото отделение разполага с общо 18 легла в момента. Очаква се съсвсем скоро да бъде монтирана необходимата апаратура, част от която е дарение. Да припомним, че Интегрейтид Микро-Електроникс България закупи за Ковид отделението в МБАЛ Ботевград първоначално 4 броя апарати за кислородна терапия,а след това 2 броя 10-литрови кислородни концентратори DeVilbiss.

В отделението са обособени 6 стаи по три легла, като едната стая ще бъде ВИП. Отделениевто разполага със столова, манипулационна и лекарски кабинет.

В досегашната практика пациентите с потвърден положителе тест за коронавирус се настаняват в Очно отделение. В момента там са 4-ма болни в момента с коронавирус.

Новото Ковид отделение бе изградено със съгласието на общинските съветници, които гласуваха на 25 март 2021г извършване на финансови операции в общинския бюджет, касаещи увеличение в приходна част за местна дейност в „Приходи от продажби на услуги, стоки и продукция“ – 250 000лв. и увеличение разходна част за местна дейност „Многопрофилни болници за активно лечение“ в параграф „Текущ ремонт“ -250 000лв. Впоследствие Община Ботевград обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности. Те бяха осъществени от ботевградската фирма „Кава Строй“ ЕООД. Нейното предложение за размера на средствта бе 208 308,75 лева без ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *