Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Празници на духовите оркестри и мажоретни състави бяха открити за 38-ми път в Ботевград (ВИДЕО)

Празникът на Духовата музика се превърна в един от символите на Ботевград . С тези думи актьорът Симеон Владов откри 38-то издание на празниците на духовите оркестри и мажоретни състави. Във връзка с въведената епидемиологична обстановка празниците ще се проведат на открито. Организатори и тази година са Община Ботевград и Народно читалище “Христо Ботев 1884”.

„Те ще ни откъснат от ежедневието, ще ни направят малко по-добри и ще ни накарат да се почувстваме по-празнично.Нека бъдем предпазливи“ , призоваха водещите Симеон Владов и Милена Маркова.

Участници в празници са състави от Украйна – град Дунаевци, град Ботевград, град Велико Търново, град Ветово, град Враца, град Габрово, градовете Мирково и Златица и град Търговище ще представят своите музикални програми на 1-ви, 2-ри и 3-ти октомври.

Начало на емблематичното за Ботевград събитие  даде кметът на общината Иван Гавалюгов приветства присъстващите.  Той изрази благодарност и на 10-те гостуващи състави, че са се отзовали на поканата и са поели съответния риск  да присъстват на празниците. . Кметът изрази убеденост, че в следващите дни жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на изпълненията на участниците в празниците. По думите му пък мажоретните състави ще създават колорит.

Поздравителен адрес до кмета на Община Ботевград и Народно читалище „Хр.Ботев“ Ботевград  е изпратил министъра на културата – проф. Велислав Минеков.

Д-р Росица Бояджиева- Вълева, първи заместмник председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, отправи поздравително слово към музикантите, организаторите и публиката. „Не напразно се казва – не само с хляб ще живее човекът. Много се радвам, че духовната храна е изключително ценна в Ботевград и въпреки трудностите сте съумяли да направите този празник „, каза проф. Вълева.

Спонсори на мероприятието са „Никсметал Груп“ООД, „Тера МН“ООД,“Джи Фармасютикълс“ ООД и „Балкангаз 2000“ Ботевград.

„Духова музика има окакто свят светува и нея никой не може да я закрие. Ако се закрие една държава, то и духовата музика ще се закрие. Всичко започва с музиката и свършва с музиката. Град, дето не е свирила духова музика, не е град“. Тези заветни думи на Йордан Радичков не пропусна да назове актьорът Симеон Владов.

Организаторите подкрепят благотворителността и са съпричастни към призива на управителя на МБАЛ Ботевград – Орлин Цветков, за набиране на средства, необходими за закупуване на лични предпазни средства за медицинския персонал в болницата. В тази връзка по време на концертите през трите дни – 1-ви, 2-ри и 3-ти октомври, на видно място ще бъде поставена кутия за дарения, където всеки, който желае, може подкрепи събирането на средства. Организаторите гарантират, че събраната сума ще бъде преведена директно на дарителската сметка на МБАЛ: IBAN: BG71IORT80481093980800, BIC: IORTBGSF.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *