Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

БК Балкан отново подчини Левски

Балкан спечели четвърта поредна победа над Левски този сезон. Тимът на Небойша Видич се наложи като гост с 59-72 , след като водеше почти през целия мач. В зала „Универсиада“ тимът бе подкрепян от голяма част от своите фенове от Ботевград. Това бе 11-ти успех за “зелените”, които имат и 4 поражения и запазват трета позиция към момента в НБЛ. Левски е зад нас с 9-5.

В следващия кръг на 18 февруари в петък ботевградчани приемат у дома лидера Рилски спортист, който все още няма поражение в първенството. 

Балкан започна с нетрадиционна стартова петица като в нея беше 17-годишният Илиян Пищиков и центъра Денислав Вутев. “Зелените” поведоха след две тройки на Митко Димитров и Амад Рори и кош на Маркс за 10-3. Те запазиха преднина от 6,7 точки в първата половина на периода.  “Сините” направиха серия 8-0, водени от Чавдар Костов, а Балкан нямаше кош от игра близо 3 минути. Домакините поведоха за кратко при 17-16, но тройка на Станимир Маринов върна аванса на ботевградчани, които водеха с 2 точки след първите 10 минути. Чавдар Костов откри втория период с тройка, след като Левски отново поведе. Амад Рори обаче върна предимството ни още в следващата атака. Балкан продължи да води в резултата. Домакините се доближиха на точка при 25-26, но Балкан отвърна със серия 7-0 и поведе за първи път с 8 малко преди края на първото полувреме (25-33). На почивката резултата бе 28-33. Нашите имаха 12 точки от грешки на съперника срещу 2 като двата тима бяха допуснали съответно и толкова грешки . За кратко Балкан поведе с 10 в третата – 32-42, но позволи на Левски да се върна след серия 10-3 за 42-45. За 5 минути нашите имаха един кош от игра в този момент. Преди финалните 10 минути „зелените“ водеха с 6 при 46-52. Балкан водеше и през цялата последна част, въпреки че на моменти сyперникът сваляше до четири точки. 3 минути преди края Балкан отново бе напред с 10 при 56-66 и докрая удържа успеха.

Четирима играчи на Балкан завършиха с двуцифрен актив. Амад Рори бе над всички за успеха с 20 точки. Дерик Маркс вкара 18. Митко Димитров имаше 13 , а Станимир Маринов 11.

Чавдар Костов бе най-резултатен за Левски с 22 точки, а Ивица Радич имаше 13 и 9 борби. 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА.

Ето какво каза след срещата наставникът на отбора:

„Определено защитата беше основната причина за днешната победа, но не съм доволен от нападението. Мисля, че не бяхме достатъчно търпеливи в някои ситуации, но играчите чувстват, че могат да се справят и да стрелят под коша. Трябваше повече търпение и резултатността щеше да е по-добра.

Не мога да разделя къде на терена са резервите ни. Имаме и в организацията на нападение също, тук нямам предвид не само плеймейкъра, а всички играчи. Мисля, че нашите резерви са да имаме винаги точни преценки и плавно движение на топката в нападение. На високите играчи им трябва повече сигурност под коша и мисля, че това може да бъде черешката на тортата.

Вутев се стара добре, имаше някои грешки, но работи много. Има своето място в отбора и своята роля, така че разчитаме на него. Мисля, че новият гард е заменил добре един от предишните ни състезатели. Надявам се, че, ако привлечем център, той ще замени и другият играч.

Казах и в съблекалня, че трябва да подобрим нещата в нападение за следващия мач.

Срещу този отбор няма да стане с няколко ситуации без идея. Мисля, че те са най-добрият български отбор досега, без поражение са. Трябва да играем близо до максималните ни възможности, за да победим. Чух феновете, дори и в съблекалнята.

Не е лесно да играете срещу един отбор толкова пъти и винаги да очакваш, че ще победиш. Разбира се, този успех дава самочувствие, специално на български играчи и Уошингтън, който е даже 30% българин и той разбира това.

Дали ще искаме домакинство на Купата, не е въпрос към  мен. Ако мен питате, аз съм “за”.“

Новият гард на Балкан Амад Рори изигра един от най-силните си мачове за Балкан и бе най-резултатен с 20 точки. Ето какво бе неговото мнение след мача:

 “Мисля, че имахме добър мач в защита, но в нападение можехме да изиграем по-добре нещата. Опитваме се да намерим ритъм, след като няколко играчи напуснаха. Това никога не е лесно. Аз също съм нов и се опитвам да свикна с всеки. Просто се опитваме да сме концентрирани и да продължаваме да печелим. Треньорът ми позволява да стрелям. Той знае кой съм и как играя. Опитвам се да съм по-добър всеки ден. Чувствам , че играя по-слабо, можеше да вкарам повече, но ще продължавам да работя в залата. Имал съм и по-добри мачове. Чувствам се добре. Не знам много за българските отборите. Знам, че отборът, който ни предстои да срещнем в петък, няма загуба. Трябва да сме концентрирани, за да вземем този мач, да тренираме добре и се надявам да им нанесем първа загуба на следващия противник.  Мисля, че ще играем по-добре с наближаването на плейофите. Феновете ни дадоха много енергия днес и това ни помогна да спечелим. Определено се нуждаем от тях в петък, за да вземем голяма победа. Обичам феновете.”

(Снимки: Николай Христов)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *