Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев: БСП не подкрепя въвеждането на санкции за Русия

Парламентарната група на „БСП за България“ не подкрепя въвеждането на санкции за Русия.

Това съобши за Botevgrad.NEWS Иван Ченчев – народен представител от БСП и водач в 26 МИР – София област.

Ченчев заяви, че Парламентарната група подкрепя общ пакет от мерки за деескалация на конфликта , но не подкрепя санкции, които биха навредили на България и българския национален интерес в икономическата сфера.

По-рано председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски кометира позицията на групата.

„Ние осъждаме военните действия, осъждаме нарушаването на принципите на международното право, което за съжаление не виждаме за първи път, и то не се нарушава само от една страна. Искам да подчертая, че парламентарната група на „БСП за България“ не подкрепи въвеждането на санкции за Русия. Това е наша последователна позиция, която може да бъде проследена назад във времето“, заявина брифинг Георги Свиленски.

Българският парламент излезе с обща декларация за Украйна

„При това си гласуване ние изхождаме от българския национален интерес. Когато се въвеждат санкции, никой не пита кой плаща цената. Големите икономики намират начини да ги заобиколят, а накрая страна като България се оказва потърпевша в тази ситуация. Това е принципна наша позиция и това е причината ние да не подкрепим санкции и да гласуваме „въздържал се“. Не смятам, че някой може да обвини БСП в безпринципна позиция – принципно е нашето отношение и то е последователно в годините назад – от 2014 година, обясни още Георги Свиленски .

Премиерът присъства в пленарната зала и по време на краткия дебат по текста на декларацията. От парламентарната трибуна той на няколко пъти отправи призив към депутатите да излязат с единна позиция, за да „покажат обща българска позиция“ и това, че българските политици „говорят на един глас“.

Социалистите не участваха в гласуването и на наименованието на документа, който се казва „Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна“.

Против документа бяха и от партия „Възраждане“.

Проблемът с позицията на БСП и „Възраждане“ е, че на теория руската агресия може да бъде спряна само по два начина – с военни действия или с икономически санкции. Първият вариант не се разглежда в Европа и затова единственият инструмент остават санкциите. Липсата на отговор би окуражила руската агресия и застрашила директно българските национални интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *