Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Богата културна програма в Нощта на музеите в Ботевград

Международният ден на музеите се чества всяка година на 18 май от 1978 г. насам по решение на Международния съвет на музеите. Целта на мероприятието е да напомня на хората колко важни са музеите за развитието на обществото и да привлече вниманието на младите хора към културата и изкуството.

Във връзка с този празник, през 2005 г. във Франция, културните институти решават да отворят вратите си за едно по-различно изживяване, а именно през нощта! Събитието е оценено по достойнства и бързо попада под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

С богата културна програма за поредна година в Ботевград беше отбелязана „Нощта на музеите и галериите – 2022“. Програмата включи концертни изпълнения на деца от Народно читалище „Христо Ботев 1884“ – Ботевград.

Проектът „Пресечки“ на групите Дел Падре, Танго Кетс и Аутентик заведоха ботевградската публика на музикално приключение из фламенко – фюжън, аржентинско танго и етно – джаз стиловете.

Нощта на музеите ще продължи със среща-разговор с проф. дин. Вера Бонева и гл. ас. д-р Тина Петрова на тема „Музеят като част от съвременния културен пейзаж“. Проф. дин. Вера Бонева е дългогодишен университетски преподавател и музеен специалист. Сериозна тема на срещата-разговор провокирана от сложната обстановка, в която изпаднаха музеите след разразяването на пандемията, свързана с разпространението на коронавируса през 2020г. и поляризирането на общественото мнение при обсъждането на бюджет 2022 в частта за култура.

Акустичният китарен концерт на Марин Христе и приятели изпълни със зрители артпространството зад сградата на музея. Освен че зарадва зрителите със своето разнообразие от музикални изпълнения, концертът също така беше сценичен дебют за местните млади китаристи от Китарен ансамбъл „Млади орханийци“. Специални гости бяха Тихол Мутафов, Лидия Цекова и Борислав Алексиев.

Посетителите на музея имаха възможност да разгледат гостуващата изложба на Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян – „Богатството на троянската керамика“ и колекцията на Исторически музей Ботевград – „Български великденски картички от 1940 година“

Голям интерес имаше и към Часовниковата кула, пред която се образува опашка от желаещи да разгледат отвътре съмвола на Ботевград. Кулата посрещна 117 посетители за времето от 18:00 до 22:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *