Иван Гавалюгов за казуса с хижа Рудината: До момента срещаме само добро намерение и нищо повече

Хижа Рудината, която години на ред е приютявала ботевградчани в планината над града, в момента се руши, оставена безстопанствена.

Казусът с хижата датира от повече от година, когато Община Ботевград заяви намерение да придобие собствеността върху хижа Рудината. Тогава обаче бе получен отказ за съдействие от областната администрация, тогава с областен управител Радослав Стойчев.

На среща с кмета Иван Гавалюгов, следващият областен управител Иван Иванов се запозна с проблема коло хижа Рудината и поде инициатива за решаване на казуса. През март тази година беше проведена среща между областият управител на Софийска област, кмета на Община Ботевград и изпълнителния секретар на Българския туристически съюз, на която се взе единодушно решение да се предприемат стъпки за връщането на хижата на гражданите на Ботевград.

До момента обаче резултат няма, а хижата е неизползваема и се руши.За съжаление, към момента срещаме добро намерение и нищо повече. На мен ми омръзна, предполагам и на хората, да слушаме как „принципно подкрепят идеята и ще съдействат“, но практически действия, които да дадат някакъв краен резултат, по проекта още няма.“, каза за проблема с хижа Рудината кметът Иван Гавалюгов.

„Присъствах на една среща преди няколко месеца с тогавашния областен управител Иван Иванов и представител на Български туристически съюз, с който обсъдихме проблема. Получил се е отказ от страна на Български туристически съюз да предоставят хижата обратно на държавата, тъй като тя им е предоставена за стопанисване и управление, което те не извършват към настоящия момент. Уверението на тогавашният областен управител беше, че ще направи проверка, констатация по начина, по който се стопанисва и на база тази констатация ще предприеме действия по промяна на юридическото лице, което да се грижи за стопанисване и управление, респективно това да стане Община Ботевград, като евентуален по-добър стопанин.“, добави кметът на Ботевград.

Кметът Иван Гавалюгов все още не е имал възможност да разговаря с новоназначения областен управител Радослав Стойчев, който преди година, на същата длъжност, даде отказ за съдействие по проблема. Планира се през следващата седмица да се проведе разговор по темата между кмета на общината и областния управител.

Общината вече не държи да придобие собствеността вържу хижата. В момента държавата е собственик, а стопанин е Български туристически съюз и резултата е виден: изключително трагично и лошо състояние на хижата. Община Ботевград не може да се ангажира и да прави разходи за чужда собственост. Затова стремежът е Общината да получи права върху стопанисването и управлението, така че да могат да се отпуснат средства и да бъде направен основен ремонт на хижата.

2 thoughts on “Иван Гавалюгов за казуса с хижа Рудината: До момента срещаме само добро намерение и нищо повече

  1. Имаме общинско предприятие „Туризъм“. Нямаме действащо туристическо дружество. Много хора носят грях за това. Но и много милеят за природата и ги боли за това, което се случва с хижата. На гръб са изнасяни тухлите за градежа, колко дарения са правени. Накратко:ОП „Туризъм“ да инициира подписка и да си поискаме хижата. За разлика от парка към настоящия Технически колеж-хижата си е на Ботевград чанти, не на Бойковец и т. н. А що касае парка той е създаден с построяването на Девическото земеделско училище. И по мнение на специалисти по-голямо разнообразие на дървесни видове има само в парка на Военната академия в София. Да помогнем да си създадем грижи, като поемем стопанисване то му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *