Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иванка Савова, диригент на Общинския духов оркестър: Приемаме наградата „Кристална лира“ с много голяма радост

Да припомним, че на 1 ноември се проведе връчването на наградите „Кристална лира 2022“. В категорията „Духов оркестър“ Общинският духов оркестър – Ботевград спечели с номинацията си в концерта „Музика за мир“, който се проведе на 24 март 2022 г. в рамките на „Мартенски дни на изкуствата в Ботевград 2022“ с участието на Елизабет Гекова (цигулка) и Радостин Миков (пиано).

Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.

Пред екипа на Botevgrad.NEWS Иванка Савова сподели емоциите си около наградата и предстоящия 55-годишен юбилей на Общинския духов оркестър.

Г-жо Савова, беше Ви връчена престижната награда „Кристална лира“. Как я приемате и на кого бихте я посветили?

Приемаме я, естествено, с много голяма радост. Не беше очаквано за нас това призвание – голямо, престижно…престижна награда. Бих я посветила на музикантите от духовия оркестър.

Вие ръководите Общински духов оркестър – Ботевград вече 14 години. Как се справяте с тази нелека задача?

Наистина, не е лека задачата, но аз си обичам работата много, обичам оркестъра. Целият ми живот е свързан с този оркестър. Тук започнах и, сигурно, и тук ще завърша.

Какво е чувството да си диригент на оркестър, който догодина ще отбележи 55 години от основаването си?

Бих казала отговорност преди всичко, защото аз наследих този оркестър от създателя Иван Нешков, както всички знаят тук, в Ботевград. Моята цел беше да го запазя, да го разширя, да го обогатя като репертуар, като изпълнение и мисля, че го постигнах.

Цялото интервю с Иванка Савова – диригент на Общински духов оркестър можете да видите тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *