Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Съдът намали гаранцията на Атанас Бобоков от 800 000 лв. на 50 000 лв.

Софийският градски съд намали паричната гаранция на бизнесмена Атанас Бобоков от 800 000 лв. на 50 000 лв., тъй като прие, че подсъдимият няма опасност да се укрие. Също така днес съдът даде ход на делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови за организираната престъпна група с цел злоупотреби при депонирането на отпадъци, съобщиха от СГС.

На предишното заседание съдът не прие да разглежда иска на държавата за 618 000 лв. заедно с наказателното дело срещу бизнесмените. Съдия Петър Стоицев прецени, че макар и допустим, искът за вреди на Министерството на финансите ще затрудни хода на делото, което е сложно и обемно. Няма пречка обаче МФ да заведе отделно гражданско дело, когато приключи наказателното.

Обвинителният акт срещу Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Васил Коцев, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, Николай Миховски и Ирена Христова беше внесен от спецпрокуратурата в спецсъда. След закриването на спецправосъдието обаче делото се прехвърли в Софийския градски съд.

Шестимата са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. Прокуратурата твърди, че Бобокови са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

До момента прокуратурата постигна три условни присъди по делото срещу бизнесмените. Това се случи, след като държавното обвинение успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма „Феникс“ в Плевен, на която преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество „Феникс“ от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на „Монбат ресайклинг“ на братя Бобокови.

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти – върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена. Срещу Пламен Бобоков има повдигнато и трето обвинение за престъпен сговор с президентския съветник Пламен Узунов. Разследването по това дело все още продължава. А междувременно съдът отмени ареста на двамата като незаконен.

Източник: Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *