Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отбелязаха традиционният концерт, посветен на Въведение Богородично

В храм „Успение Богородично“ се отбеляза традиционният концерт по случай денят на Християнското семейство, наричан още Въведение Богородично. В него взеха участие църковният хор, с ръководител Милена Спасова, с литургични песнопения, посветени на Богородица, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с ръководител Снежана Димитрова, които бяха подготвили стихчета и детски молитви, и детски хор „Бонка Големанова“.

Празникът, посветен на денят на Християнското семейство, се отбелязва вече за 16 година, въпреки пандемията от COVID-19. За първи път от две години се отбеляза на живо с публика.

В това издание взеха участие и дечица, защото целта е да будат включени и най-младите, както и всички да присъстват в храма на този ден. Това сподели пред нас ръководителят на църковният хор Милена Спасова.

„Ние сме започнали да правим този концерт по инициатива на отец Алекси Дамянов още първата година от нашето създаване и откриването на храма, което е преди 15 години. Две години имаме отбелязване онлайн заради пандемията, така че 15 години сме си го отбелязвали този празник. Сега много се радваме, че вече е на живо с публика. Това сме го правили преди винаги и посланието е точно за мир, за любов между хората, защото вярата ще спаси света. Виждате колко проблеми имат всички и само с вяра и с надежда можем да оцелеем и да запазим човешкото и любовта между хората., сподели Милена Спасова.

Относно участията на църковният хор, тя добави: „Имаме много участия и в страната, и в чужбина. На концерти, на фестивали много сме участвали. Взимали сме много награди. on традиционно най-много час имаме на този международен фестивал, който се казва „Достойно есть“. Той представлява молитва във възхвала точно на Богородица. Той се провежда всяка година в Поморие и ние от началото, като започнахме, всяка година сме били там и за нас това е една много голяма школа, защото има много силни хорове от всякъде и ние, сравнявайки се с тях, имаме стимул да се готвим и да учим нови неща.

Били сме и в чужбина – в Чехия, в Будапеща, в Гърция на остров Корфу, а в страната на много места. Традиционно ходим и пеем в Троянския манастир. Там сме им познати гости и ни приемат с удоволствие. Един фестивал има в Габрово, който също е за църковна музика и там сме участвали. Пели сме с хор като нашия на разменни начала и в Сандански. Много участия имаме и най-важното за нас е, че всяка неделя служим тук, в храм „Успение Богородично“, за слава на Бога.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *