Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Героичните български опълченци бяха представени с фото-документлана изложба в Исторически музей-Ботевград (ГАЛЕРИЯ)

„В навечерието на 29 ноември, ние ботевградчани,  отдаваме почит на загиналите за Освобождението на Ботевград. Събитията са се случили по-рано, на 17-ти ноември, затова има и улица на тази дата в града“. Това каза Рени Лазарова, директор на Исторически музей-  Ботевград , при откриването на Фото-документалната изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли“.

Директорът на музея припомни заветните думи на освободителя на Орхание. След сражението в Стара Загора през юли 1877г. ген. Гурко се обръща към опълченците с думите: “Вие сте ядрото на бъдещата българска армия. Ще минат години и тази армия ще каже:“ Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора“. Тези думи се оказват пророчески, подчерта Лазарова. „Получили бойното си кръщение, опълченците показват нечувана храброст на Шипка и мъжество край Шейново. След Освобождението младите опълченци избират военната кариера. Те бяха капитани в Сръбско-българската война, полковниците и генералите от Балканската война и Първата световна война“, заяви Рени Лазарова.

Гости на събитието бяха директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който гостува за трети път на Исторически музей Ботевград, представители на Държавен военноисторически архив-Велико Търново, Стефка Граматикова-секретар на Община Ботевград, Камен Еленков – Началник „Хуманитарни и социални дейности“ в Община Ботевград, Силвия Маринова- Директор на ОП Туризъм, общинските съветници Йонко Ненчев, Цанка Маркова и Николина Цолова, преподаватели от ППМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров“ – Цанка Маркова, Николета Иванова, Николай Пеев и др.

По време на изложбата директорът на Исторически музей-Ботевград заяви, че са уточнени имената на опълченците от нашия край, които са дали съществен принос в Българското опълчение. Издирени и доказани са 150 имена. От Ботевград са 26. Сред тях  е и Божко Божилов, който е участник от 4-та до 7-ма опълченска дружина. Негов наследник е г-жа Стефка Граматикова, Секретар на Община Ботевград, която бе сред присъстващите гости. Ботевградчани ще го запомнят като куриер в Орханийския частен революционен комитет и участник в обира на турската хазна, за което е заловен и изпратен на заточение в Диарбекир. Неговата храброст и патриотизъм остават завинаги в историята на нашия край. След изгнанието в Турция, Божко Божилов доказва своята преданост към Родината и се включва в Българското опълчение, участвайки в боевете при Шипка. Родствената му връзка със Стефка Граматикова е, че е  дядо на нейния дядо, по майчина линия.

Гост-лекторът, д-р Чавдар Ангелов, обясни , че заглавието на изложбата е строфа от военен марш, създаден в началото на Балканската война  (1910- 1911г) за 23 пехотен полк, който от 1878 г е на постоянен гарнизон в Казанлък,  в края на 40 -те години на 20-ти век. Според Ангелов Опълчението стои  в основата на съвременната българска войска.

Изложбата има за цел да представи една малка част от българските опълченци, които след края на войната избират пътя на изграждащата се българска армия. Част от героите на България са завършили първия випуск на първото Военно училище в София, през 1879г или руски военни училища. “Армията е една от основните институции на свободна България и младите офицери са се готвели за довършване на  освободителното дело и  реализирането на българското национално обединение“, подчерта д-р Анегелов. По думите му знакови ще останат имената на командващи на Балканската и Първата световна война, които бяха представени на изложбата – ген.Стефан Тошев , командир на Трета бългасрка армия по време на Първата световна война, ген. Никола Иванов, полк. Стефан Кисов, полк. Пенчо Шиваров, полк. Никола Димов, ген-лейтенант Георги Абаджиев, Иван Сарафов, ген-лейтенант Янко Драганов, Андрей Блъсков, майор Константин Паница, полк. Данаил Николаев, Стефан Любомски, майор Райчо Николов, подполк. Димитър Филов и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *