Одобриха предложението на БСП за еднократна помощ в началото на учебната година освен на семействата с деца в първи клас, но също на тези във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас

Парламентарната социална комисия одобри предложението на БСП да се отпуска еднократна помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година освен на семействата, чиито деца са записани в първи клас, но също на тези във втори, трети и четвърти клас. В момента такава помощ се дава на първокласници и осмокласници и е в размер на 300 лева.

Гласувано беше и предложение на депутати от ГЕРБ еднократната помощ за ученици в първи и осми клас да бъде предоставяна и на деца, които са записани в частно училище. По време на дебата депутати посочиха, че за получаването на тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея.

Припомняме, че получаването на средствата не е обвързано с подоходен критерий. Изплаща се на два транша – 50% от размера след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Комисията отхвърли друго предложение на БСП – размерът на еднократната помощ за второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, да не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Мнозинството отчете, че текстът е дискриминационен, от една страна, а от друга – че няма да реши проблема с демографската криза. Обвързването на този вид помощ с осигурителния статус на родителите не е правилно, смятат от министерството на труда и социалната политика, чиито представители присъстваха на заседанието.

В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи, приет на второ четене в парламентарната Комисия по труда, бяха приети и промени, които засягат отпускането на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Сегашната формулировка „деца с един жив родител“ не отчита по най-добрия начин възможността децата, за които се отпускат част от месечните семейни помощи, да са деца с двама починали родители, уточниха вносителите. Съгласно промените те ще продължат да получават такава подкрепа по облекчен ред – без доходен тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *