Часовниковата кула в Ботевград е на второ място към момента в класирането на Годишните награди на туризма

Историческият парк на 33 км от Варна, часовниковата кула в Ботевград и зоопарка в Стара Загора водят в класацията на Министерство на културата. Българите могат да гласуват за своята любима туристическа атракция до 5 декември.

Сред кандидатите за народната любов са още празника на розата в Казанлък и фестивала на гараж тортата в Русе, музей „Боженци“, пещера „Магурата“ и потопената църква край язовир Жребчево. Въпреки популярността, която придоби покрай милиардера Илън Мъск, Белоградчишката крепост засега е едва на шеста позиция – към 1 декември за нея са гласували едва 483 души. Веднага след нея се нарежда Street Art Fest в село Старо Железаре с 447 гласа.

Тази часовникова кула е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение от 24.10.2006 г. и е един от 100-те национални туристически обекта в България. Със стройните си пропорции и оригинално архитектурно разчленение, значителна абсолютна височина от 30 метра, градската Часовникова кула на Ботевград, е най-високата в България, а най-вероятно и на целия Балкански полуостров. През април 2022 г. обектът беше отворен за посетители и бързо се превърна в най-голямата туристическа атракция в района на Ботевград. Посещавайки го, хората се докосват до историята на града преди и след Освобождението.

Гласуването на сайта на Министерство на туризма продължава до 5 декември 2022 г.

Ако някой иска да гласува за любимата си туристическа атракция, може да го направи тук.

Източник: БТВ

7 thoughts on “Часовниковата кула в Ботевград е на второ място към момента в класирането на Годишните награди на туризма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *