Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Почетен медал на Община Ботевград връчи кметът Гавалюгов на СК „Сунг-Ри“, по повод 30 г. от основаването му (ВИДЕО)

Днес, 11 ноември, Спортен клуб „Сунг-Ри“-Ботевград отпразнува 30 годишнината от създаването си в зала “ Арена Ботевград“.

Началото на тържествената програмата, по повод годишнината, бе даден сутринта, когато децата на СК „Сунг-Ри“ демонстрираха своите умения по таекуон-до W.T.F.

По-късно се състоя среща с бивши и настоящи членове на ръководството и състава на клуба. Срещата бе на тема „Миналото, настоящето и бъдещето на „Сунг-Ри Ботевград“.

Всичко е започнало преди 30 години…

Спортен клуб „Сунг-Ри”, чието име в буквален превод от корейски език означава „Победа в боя и живота“, е основан по идея на Валентин Трънски на 12.06.1992 г. от група съмишленици и почитатели на бойните изкуства от Ботевград. За негов първи Председател е избран Владимир Сапаревски. Клубът започва да развива и популяризира на територията на община Ботевград корейското бойно изкуство Таекуон – до и до 1993 г. клубът успява да наложи своята доминация в страната и става основно ядро в българската федерация по Таекуон-до – ITF с 5 републикански шампиона. Заслугите за тази титла са на Борислав Витков, Владимир Гарвански, Васил Дачев, Пламен Трънски, Стоян Вълчев и Антоанета Трънска.                                                                             

През 1993 година клубът се отделя от сферата на влияние на Българска федерация по таекуондо стил ITF и за кратко става член на Българска асоциация по таекуондо (БАТ). Треньори в клуба стават Пламен Трънски, Стоян Вълчев и за кратко Владимир Гарвански.

Клубът е сред водещите в страната, със завоювани множество отборни титли от държавни първенства във всичките възрастови групи.

Състезатели на клуба постигат няколко неща за първи път в историята на българското олимпийско таекуондо:                                                                                                                   

– Първи медал от международно състезание – Сребърното отличие на Пламен Трънски от Балканско първенство в Бурса, Турция, 1996 г.;

– Първа спечелена среща на Световно първенство за мъже и жени – Пламен Трънски, СП Едмънтън, Канада, 1999 г.;

– Първи медал от Европейско първенство – Владимир Далаклиев, ЕП кадети Палермо, Италия, 2005 г.

– Първи медал от Европейско първенство за младежи – Владимир Далаклиев, ЕП младежи, Баку, Азербайджан, 2010 г.

– Първа европейска титла – Владимир Далаклиев, ЕП младежи до 21 г., Атина, Гърция, 2012 г.

– Първи златен медал от международен турнир клас А за мъже и жени – Тихомир Василев, Загреб, Хърватска, 2010 г.

– Първи златен медал от международен ранкинг турнир G1 за мъже и жени – Владимир Далаклиев, Гент, Белгия, 2011 г.

– Исторически първи медал от Световно първенство за мъже и жени – Владимир Далаклиев, СП за мъже и жени Муджу, Корея, 2017 г.

– Първи медал от Световно първенство за военни – Владимир Далаклиев, СП за военни, Рио де Жанейро, Бразилия, 2018 г.

– Първи българин с победа на Гранд Шлем турнир – Владимир Далаклиев, Уси, Китай, 2018 г.;

– Първи златен медал от Ранкинг турнир G2 – Владимир Далаклиев, Александрия, Египет 2018 г.

– Първи класиран български таекуондист в класацията „Спортист на годината в България“ – Владимир Далаклиев, 2017 г.

Голямото честване на 30 години от създаването на клуба бе отбелязано от 18ч. На него официални гости бяха: Слави Бинев – председател на Българската федерация по Таекуондо, Цветан Миньовски-президент на Клуб „Сунг-Ри Ботевград“, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам. кметът Борис Борисов, председателят на Общински съвет-Ботевград – д-р Илин Черняшки, зам.-председателите на ОбС Николина Цолова и Дамян Маринов, общинският съветник Йонко Ненчев, Борислав Витков от клуб по таекуон-до И.Т.F. „Таек Кион“и други.

Официални речи отправиха Слави Бинев, Цветан Миньовски, Валентин Трънски, старши треньорът Пламен Трънски, кметът Иван Гавалюгов и Владимир Далаклиев – най-успешният състезател на „Сунг Ри“ (европейски, вицесветовен шампион от Рио де Жанейро от военното първенство по таекуон-до и бронзов медалист от Световното първенство в Южна Корея). Във връзка с юбилея, кметът Иван Гавалюгов връчи Почетен медал на Община Ботевград на СК „Сунг-Ри Ботевград“ за 30 години спортна дейност на клуба и високи постижения в олимпийското таекуондо.

Кулминацията на тържественото честване бе шоуто с демонстрация на най-младите шампиони на клуба, които са медалисти от множество турнири в страната и чужбина.

То продължи с прекрасно фолклорно изпълнение на детски танцов състав „Хоро Н“ и танцов клуб „Хоро Н“, а след това с мажоретен състав при НЧ „Христо Ботев 1884“, Ботевград с ръководители Иванка Савова и Стела Бенчева.

Тържеството продължи с грандиозно и зрелищно шоу на Националния демонстративен отбор по Таекуондо на Българската федерация по таекуондо и демонстративен отбор на „Сунг-Ри Ботевград“.

На финала бяха наградени всички съмишленици, които са помагали и подкрепяли Спортен Клуб „Сунг-Ри Ботевград“ през всичките години.

Oчаквайте подробна информация от събитието!

                 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *