Протестиращи служители на АПИ блокираха движението по АМ „Хемус” при Витиня

Служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ от страната се включиха в организирания от Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ протест в района на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Заради демонстрацията малко след 14 ч. движението и по двете платна бе затворено за около половин час.
Работниците настояват за увеличение на възнагражденията, заплащане на извънредния труд и подобряване на условията на труд.
Протестът бе съпроводен от полиция, която да гарантира спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плати с надписи „Инфлацията изяде заплатата“, „Стига вече работещо бедни“ и др. На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Той потвърди искането на синдиката за нов бюджет за 2023 г.
Малина Кованджиева, председател на Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ, заяви, че заплатите в АПИ са „унизително ниски“. По думите й те са под средния размер на възнагражденията за страната. Тя посочи, че липсват и добри социални придобивки. Кованджиева настоява и за застраховка „трудова злополука“ за служителите.
Димитър Коцев, зам.-председател на Синдикат „Пътно дело“ конкретизира, че заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден.

„Нашата работа е техническа – от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи“, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява АПИ. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.
Демонстрантите очакват и среща с Венцислав Ангелов, новият председател на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите искания, която ще му връчат.

Източник: BulNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *