Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отпуснаха над 100 млн. лв. за „зелени“ автобуси в 40 общини, сред които е и община Ботевград

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 100 млн. лв. в екоавтобуси с нулеви вредни емисии в 40 малки и средни общини. Средствата са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост  по мярката „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ в рамките на Компонент 8 „Транспортна свързаност“.

Сред тези 40 общини е включена и община Ботевград.

Предвижда се доставка на 68 нови превозни средства с нулеви емисии (автобуси/тролейбуси), изграждане на нови 27 зарядни станции за нуждите на обществения транспорт и разработване и въвеждане на 10 интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт. Със средства от програмата ще се реализират и инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти.

Дейностите са насочени към територията на 40 градски общини от 6-те региона за планиране от ниво NUTS 2, в които има населени места над 15 000 жители.

Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 000 000 лева с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8 000 000 лева с ДДС. По процедурата могат да се предоставят безвъзмездно средства до 90% от максималния размер на ПИИ, а кандидатът следва да осигури собствен принос в размер на 10% с привлечен ресурс от различни източници.

„За целите на процедурата е задължително кандидатстването в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществения транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати. Общините, попадащи в дефиницията за селски район са допустими като асоциирани партньори по проектите при обосновка по отношение на връзките между селските и градските райони и функционалните зони.“

Процедурата е публикувана за обществено обсъждане на интернет сайта на МРРБ, като предложения и мнения могат да се подават до 19 януари 2023 г. на електронната поща на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” в МРРБ: oprd@mrrb.government.bg, както и по официален път.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *