От ОДМВР са предпиели нужните мерки за спокойни Коледни и Новогодишни празници

Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници от ОДМВР-София и 11-те районни управления в състава ѝ са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни. 

Завишен ще бъде контролът при пренасянето, търговията, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Там, където се предвижда използването на фойерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ, контролът ще се осъществява от инспекторите по тази линия на дейност. 

Предвид очаквания  интензивен трафик е създадена организация за подпомагане, регулиране и контрол на пътното движение с цел недопускане възникването на тежки пътнотранспортни произшествия и образуването на колони по автомагистралите и основните пътни артерии на обслужваната територия.

Дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри, движение с превишена скорост и отнемане на предимство, а също и недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

ОДМВР-София апелира към гражданите да завишат бдителността си  с цел опазване на здравето, живота и имуществото си, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор. Да не допускат близки и познати да произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, като особено внимание се обърне на децата. При възникнали инциденти своевременно да се сигнализира на тел.112                                                              

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за Коледа и Новата 2023 година

Във връзка с Коледните и новогодишни празници и свързаното с това увеличение на трафика по пътищата на страната и активизирането на пешеходното движение пътна полиция препоръчва:

Помнете, че:

1. Независимо, че са празници, хората не спират да се движат – пеша, с автомобили или като пътници, работниците на пътя също продължават да осъществяват дейността си.

2. В дните на Коледа и Нова година в автомобилното движение най-често участват цели семейства или групи приятели, които са се отправили в различни посоки за празниците. Някои дори пътуват зад граница.

3. Заради увеличения трафик на много места особено на вход-изходите на големите населени места и граничните контролно-пропускателни пунктове се образуват задръствания. Пиковете са в началото на празниците и в последния почивен ден.

За пешеходците е важно:
1. Да се движат по безопасен начин, като използват тротоарите, подлезите и надлезите, а извън населените места – срещу автомобилния поток, най-близо до лявата граница на платното за движение. При заледяване да се пазят от висулките при движение в близост до сгради. За да напазаруват, може да излязат малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.

2. Да пресичат на определените за това места и при разрешителен сигнал на светофарите, като бъдат концентрирани и да не се разсейват. По-добре е да спрат или намалят музиката, ако трябва – да свалят слушалките, за да възприемат правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари. Да бъдат толерантни и да не навлизат внезапно на платното за движение.

3. Да бъдат видими, като използват светли връхни дрехи или светлоотразителни елементи, закачени за тях или аксесоарите, които използват. Да не забравят, че зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията, а шапките и слушалките ограничават степента на възприятие на шумове.

За водачите е важно:

1. Да се движат с технически изправно, оборудвано и подготвено за управление при зимни условия превозно средство, заредено с достатъчно гориво, буксирно въже, вериги за сняг и инструменти за почистване на автомобила при снеговалеж или заледяване.

2. Да спазват Закона за движението по пътищата, да не забравят задължителните за носене документи, в т.ч. и тези, които се изискват при пътуване в чужбина.

3. Предварително да се информират за прогнозата за времето и за ограниченията по избрания маршрут, а при очаквано влошаване на обстановката, да не потеглят на път до нормализиране на обстановката.

За пътниците е важно:

1. Да се погрижат за личната си безопасност, като използват обезопасителен колан или защитна каска. Да не се подават през отворите на автомобилите и автобусите, а при принудително спиране на превозното средство да не излизат от него.

2. Да не пречат на водача, като му отвличат вниманието или вдигат шум.

3. Да не замърсяват околната среда.

За работниците на пътя е важно:

1. Да се погрижат за личната си безопасност, като използват светлоотразително облекло и спазват специфичните мерки за безопасност по време на работа.

2. Да обозначат и обезопасят по подходящ начин работния си периметър.

3. Да не се движат извън обезопасения периметър.

За превозното средство:

1. Превозното средство трябва да е технически изправно и заредено с антифриз през студените месеци. Особено важно през зимата е светлините, стъклопочистващата и отоплителната система да са в изправност.

2. Превозното средство трябва да е почистено изцяло, ако е затрупано от сняг или е замръзнало, а обезопасителната седалка за превоз на деца да е закрепена и да се използва съгласно изискванията на производителя.

3. Светлоотразителната жилетка, обезопасителният триъгълник, пожарогасителят, резервната гума и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са.

Допълнителни съвети – предвиди неочакваното:

1. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол и/или наркотични вещества и не шофирайте, ако сте уморени.

2. Проверете валидността на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, на преминатия технически преглед и на заплатената пътна такса.

3. Не забравяйте да информирате близките си в каква посока и с кого пътувате.

4. При възможност предварително планирайте пътуването и си подгответе резервен маршрут за всеки случай. Ако ще празнувате извън населено или на непознато място проучете има ли бензиностанции по пътя; какъв е обхватът на мобилните комуникации; къде е най-близкото лечебно заведение; къде са спасителните служби в района на твоята почивка и как може да се свържеш с тях; къде е най-близкото районно управление на МВР. Макар и поостаряло – вземете пътна карта за района, към който пътувате.

5. За далечното пътуване предвидете повече почивки на обособени места за отдих. Не се движете и не спирайте без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При принудително спиране обозначете мястото със светлоотразителен триъгълник. Вземете вода за пиене, храна и одеяло за всеки случай.

6. Запишете си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътувате в чужбина.

Бъди концентриран, не се разсейвай! Не рискувай живота! Бъди толерантен! Осигурявай предимство! Предимството е живот!

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на тел. 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *