Иван Ченчев: Замразен ремонт превръща важен път в Ботевградско в изключително опасен

Призовах за незабавна реакция от страна на регионалния министър и АПИ да бъде завършен ремонтът на важен път в Ботевградско в парламентарно питане на извънредното заседание във вторник. Tова заяви народният представител от БСП и водач в 26 МИР Иван Ченчев днес.

Още преди месец той е сигнализирал за пътя III-161- Ребърково-Люти дол-Ботевград, че е с важно обществено значение за жителите на Община Ботевград и Софийска област. Ремонтът е започнал, но преди близо година е спрян.

Иван Ченчев коментира ситуацията в своя Фейсбук профил по следния начин:

Ситуацията е следната – път, който е особено опасен. Започнат ремонт и оставени шахти, отводнителни канали да стърчат опасно над асфалта, втори слой не е положен. Има изкопни ями край пътя – няма никаква маркировка. Това е район, в който често падат гъсти мъгли. Статистиката за катастрофите, за съжаление, и с жертви, е изключително тревожна.

Минути преди да отправя въпроса от парламентарната трибуна разговарях за пореден път с кмета на едно от селата, за който опасният път е сериозен проблем – Пешо Младенов, кмет на село Литаково. Той потвърди, че притеснението на хората остава силно. Наред с опасния път, допълнителен проблем идвал от факта, че колекторът на село Литаково бил изведен в земеделски земи и водата се оттичала в земите на хората.

Това е път, който става помощен, когато затварят пътя за Враца – затова е с такава обществена значимост.

Опасно е не само самото състоянието на пътя заради спрелия ремонт, но и липсата на маркировка. Има една дълга отсечка от околовръстното на Ботевград до село Литаково – права, около 3-4 километра, изведнъж след нея, при липса на осветление и каквато и да е маркировка, идва рядък завой. Това е опасно за хората. Сигнализиран съм от много притеснени родители на млади хора, които пътуват с колите през това трасе.

Регионалният министър ме увери, че ремонтът ще бъде завършен във възможно най-кратки срокове – по данни на АПИ това трябва да стане напролет, във второто тримесечие на 2023 г. Министър Иван Шишков се ангажира да следи случая за пътя, който определи като важен за хората в района на Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *