Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Празнично отбелязване на Трифон Зарезан в Зелин

Днес, 1 февруари, по традиция се отбелязваме Трифон Зарезан. Ботевградчани го отпразнуваха в манастир „Рождество на Просвета Богородица“ във вилна зона Зелин. Празненството бе организирано от Община Ботевград и дружество „Орханиец“.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е запазено и отбелязването на празника Трифон Зарезан на 14 февруари.

Събитието започна с церемония по отслужване на водосвет за здраве и благополучие от Архийереския наместник – Отец Борис Петров и продължи с музикална програма от народния певец Божидар Златков, който допринесе за доброто настроение в двора на Зелинския манастир.

По традиция, на празника се определиха новите Цар на виното и Царица на лозята. За избора на Цар на виното, се грижеше специално жури в състав: Георги Везирски, доц. Георги Спасов и Светла Петрова, което имаше натоварено с нелеката задача да избере най-доброто домашно вино от общо 18.

Вино номер 10, което журито определи с най-добър цвят, вкус и мирис, донесе на Николай Вутов титлата „Цар на виното“.

Традицията повелява миналогодишната Царица на виното да направи пита с паричка и да раздаде на жените от нея. Дамата, която намери паричката в парчето си, се обявява за „Царица на лозята“. Тази година паричката избра да се падне на Петя Стойнова от Ботевград.

Под съпровода на Общинския духов оркестър, новите Цар и Царица зарязаха лозята на манастир „Рождество на Просвета Богородица“.

Тъй като на този ден се пости, за всички присъстващи бяха приготвени боб и зеле по манастирски, които бяха приготвени от новоизбрания носител на титлата „Цар на виното“ Николай Вутов.

Сред официалните гости на събитието бяха Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград, Борис Борисов – зам. -кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Камен Еленков – началник на отдел „Хуманитарни и социални дейности“ и Силвия Маринова – директор на Общинско предприятие „Туризъм“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *