Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Празнично зарязаха лозите във Врачеш

Традиционно честване на празника Трифон Зарезан, организирано от кметство Врачеш, се проведе на ловната хижа край манастира „Свети 40 мъченици“.

По стар български обичай, на 14 февруари се празнува Денят на лозаря- Трифон Зарезан, един от най-обичаните празници, предшестващи идването на пролетта.

А лозарството във Врачеш е с традиции. През далечната 1875 година гурбетчията Янко Гергов донесъл в селото от чужбина асма. Нарекли я с неговото име- „Янковото“ и от тогава във всеки дом във Врачеш има от това грозде- тъмно, черно и ароматно.

Осем винопроизводители се състезаваха за титлата „Цар на виното“. Жури в състав кмета на Врачеш Марин Бончовски, Георги Спасов, Валентин Кръстев и Марин Йотовски, имаше нелеката задача да дегустира вината и да определи най-качественото от тях. На трето място, журито класира бялото вино ва Методи Василовски. Второ място зае виното на Валентин Кръстев. За Цар на виното на 2023 година беше определен Иван Пенев, с неговото вино произведено от гроздето от асмите в неговия двор.

По традиция трябваше да бъде избрана и нова Царица на виното. Миналогодишната царица, Ивелина Гечовска, беше приготвила погача с пара, от която дамите отчупиха, за да могат да определят новата царица. Парата се падна на Веселка Костеновска, която бе „коронована“ за тазгодишната Царица на виното.

Новите Цар и Царица на виното, заедно с кмета Марин Бончовски празнично зарязаха лозата, намираща се в ловната хижа.

Отец Димитър отслужи водосвет за здраве и плодородие, а за доброто настроение на присъстващите се погрижиха малките танцьори от Младежки танцов състав „Мургаш“ с ръководител Радослав Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *