Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Най-четеният автор за 2022 Виктория Бешлийска представи романите си „Глина“ и „Сърце“ пред Златаровци

По покана на методичното обединение по български език и литература към ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград на 20 февруари най-четеният съвременен български автор на художествена литература за 2022 година Виктория Бешлийска гостува на Златаровската гимназия. Любезен домакин бе Община Ботевград, която предостави зала „Ботевград“ за провеждане на творческата среща. Вълнуващото събитие уважи заместник-кметът на Община Ботевград г-н Борис Борисов, който поднесе поздрави и цветя от името на общинското ръководство.

Учениците от десети, единадесети и дванадесети клас имаха възможността да се докоснат до харизматичната личност и обаятелното слово на Виктория Бешлийска, която отговори на десетките зададени въпроси и повдигна завесата на загадъчния процес около създаване на романите „Глина“ и „Сърце“.

На въпрос коя е любимата и българска дума, авторката на бестселърите отговори, че това е думата аране /дете, любим/, но конкретно за днешната среща избра думата дарба, тъй като сред младите златаровци вижда много даровити млади хора.

На друг въпрос на гимназисти дали се вслушва повече в разума, или в сърцето, авторката отговори, че винаги трябва да слушаме сърцето си, което ни показва верния път и припомни цитат от своя роман „Сърце“: „Вътре в сърцето ти има скришна стаичка. Влез в нея и заключи вратата“.

Изключително емоционално и с огромен интерес ученици и учители задаваха своите въпроси към специалния гост, а на финала на срещата директорът на училището г-жа Даниела Колева поднесе цветя, подарък и своята благодарност към Виктория Бешлийска, като отправи послание към всички присъстващи да се вслушват в думите и да внимават, когато ги използват, защото думите са мощно оръжие.

Виктория Бешлийска е писателка и филолог по образование, като стига до сърцата на своите читатели чрез словото, а думите и връщат назад във времето и предават неговите послания. Самата тя се води от творческия си импулс и доверието, с което разчита знаците по своя път. Нуждата ѝ да се свърже със себе си чрез писането я подтиква да създаде блога “По дирите на думите”, в който търси, открива и събира стари позабравени български думи, лични истории и спомени. През 2018 г. в Деня на народните будители – 1 ноември, когато е и нейният рожден ден, Виктория Бешлийска моли читателите на блога си да ѝ подарят по една забравена българска дума.

Водена от чистия творчески импулс и доверието, с което чете знаците по своя път, тя се доверява на видение в съзнанието си, което я изправя пред въпроса за личната вяра и духовността, пропита в нашата земя. Така се налага да се върне 800 години назад, за да усети още по-ясно, че няма минало, настояще и бъдеще, а Времето е Едно и иска да каже нещо на всички нас.

След края на срещата г-жа Бешлийска посети часовниковата кула и манастир „Свети Четиридесет мъченици“ в село Врачеш, като си пожела нови срещи с ботевградските читатели.

Източник: ppmg-botevgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *