Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

За Великден пускат 7,5 км от пътя Ботевград-Мездра

Снимка: БТА

За Великден е планирано да бъде пуснат за движение участъкът от 7,5 километра – обход на с. Новачeне, от скоростния път по направление Ботевград-Мездра. Това съобщи пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград при с. Новачене. Всеки километър магистрала и скоростен път в този участък и в този регион на България са изключително важни за региона и за хората, коментира министърът. 

Участъкът е част от лот 1 на скоростния път Видин – Ботевград, той е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той напомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

Министърът посочи, че много по-рано е трябвало да се случи проектирането и строителството на скоростния път Ботевград – Видин, като допълни, че в момента се работи интензивно – на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на Подробни устройствени планове. Министърът уточни, че в участъка, който е до Мездра, сега се прави процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има одобрен ПУП.

В началото на февруари служебното правителство отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Министърът Шишков тогава съобщи, че инспектираният днес участък също попада в обхвата на правителственото решение. Днес той уточни, че на строителя са изплатени 75 млн. лева.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *