Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отворено писмо oт Светослав Цветков по повод разпределянето на общински средства за спортните клубове

На редакционната поща на Botevgrad.News е получено Отворено писмо от Светослав Тошев Цветков, Председател на СКЛА „Лъвски скок“, във връзка с Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Ботевград и публикуваният Списък на спортните клубове, които ще бъдат подпомогнати, както и размера на финансовите средства, които ще им бъдат отпуснати, утвърден от кмета на община Ботевград. Публикуваме Отвореното писмо без редакторска намеса.

Отворено писмо

От Светослав Тошев Цветков, Председател на СКЛА Лъвски скок

Г-да и г-жи общински съветници и служители,

Понеже Вие ни уведомихте с публикация до медиите (въпреки че на срещата с клубовете ни събрахте контактите), и аз реших да Ви отговоря публично. След като създадохте един Франкенщайн (Наредбата за подпомагане на спортните клубове ), Вие ни събрахте, не за да дискутираме и усъвършенстваме съответната наредба, а за да ни кажете „Добра – лоша, оправяйте се!“. На тази среща Вие показахте, че не знаете:

  1. Разликата между Олимпийски и Неолимпийски спорт;
  2. Спецификата на спортовете, които са представени от легитимни спортни клубове в Община Ботевград;
  3. Финансирането на каква база стъпва (масовост, спортни постижения, традиции в спорта -национални и местни?);
  4. Няма застъпен спорт за ветерани.

Вие се държите с треньорите като с просяци, защото ние трябва да се молим на Вас да разпределите едни пари, които са ви дадени. Вие финансирате шампиони, но как стават тези шампиони? Знаете ли колко струва подготовката на един елитен спортист? Знаете ли какви пособия и екипировка са му необходими на този спортист? Колко от Вас посетиха даден клуб, за да го попитат от какво има нужда?

Пиша това писмо не заради крупната сума от 1468 лв., която определихте на нашия клуб, занимаващ се с деца от 3 години с двама сертифицирани треньори, вдигали знамето на България на почетната стълбичка.

От 3 години се сблъсквам с хора, които ми казват само „Това няма как да стане!“. Не стига, че не става, а става и по-лошо!

Първо се направи писта, която, поради направата на терена на ст. Христо Ботев, беше буквално унищожена.

Второ – премахнаха се секторите за дълъг скок и за хвърляния.

Трето – предоставено ни е да тренираме в един коридор върху бетонна настилка, в който зимата температурата е между 3 и 5 градуса, а когато има мач на баскетболния отбор или има друго мероприятие, не може да се тренира.  Вие мислите ли, че така се постигат спортни постижения, най-вече от ДЕЦА?

Имаше предложение на трите клуба по лека атлетика за направата на трибуна с коридор за писта по лека атлетика, входирано с номер 0806-7/14.06.2022г. до Общинския съвет и Кмета, на което никой не намери за необходимо да ни даде отговор.

Искам да ви попитам: Вие имате ли стратегия за развитие на спорта в Община Ботевград или имате задължението да разцепите едни пари веднъж в годината и ние да се оправяме?

Имам предложение към всички общински съветници в Комисията по спорт: да присъстват на всички тренировки през годината и аз лично ще дам на всеки един от тях сумата от 1468 лв.

С тези пари, които няма да вземем, господа, може да си направите един банкет за „къртовския труд“, който положихте, и ви чакахме няколко седмици, а вие искате да се предстви „финансов план“ за разходването им за един ден и в прозореца от няколко часа той да бъде подписан (в повечето клубове Председателят е треньор, счетоводител, адвокат, лекар и освен това работи на друго място, което не е свързано със спорта). Недоумението ми е и изискването в документите за кандидатстване за финансиране за справка от Община Ботевград, че не дължим нищо на Община Ботевград! Хора, живеем в 21-ви век, не може ли по служебен път да я изискате?

Много хора може би ще кажат „Като не ти изнася, не се занимавай.“. Аз ще им отговоря, че се занимавам, за да дадем на децата навици. Навици да се движат, да бъдат дисциплинирани, защото спортът е здраве. Инвестирайте в спорта, за да не инвестирате в болници и санаториуми. Но спорт без съоръжения не става! Не рушете, а градете!

05.05.2023г.                                                                                   Светослав Цветков,

гр. Ботевград                                                                                Председател на СКЛА „Лъвски скок“

1 коментар на “Отворено писмо oт Светослав Цветков по повод разпределянето на общински средства за спортните клубове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *