Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Представители на Руското посолство и БСП отдадоха почит на загиналите във Втората световна война

Валентин Китин и Алена Арутюнян от Посолството на Руската федерация в България посетиха днес Ботевград и Литаково по повод навършването на 78 години от Победата на Русия над нацистка Германия във  Втората световна война. Г-н Китин и г-жа Арутюнян, заедно с зам.кмета Цветелин Цветков и представители на общинската организация на БСП, поднесоха цветя на паметната плоча, зад сградата на Община Ботевград, в памет на руските военни, загинали при катастрофа на Витиня. Цветя бяха положени и на Паметната морена на пл. „Незнаен воин“.

Руските гости отдадоха заслужена почит на загиналите руски и български воини, чиито кости лежат на Братската могила над с.Литаково. Кметът на Литаково, Пешо Младенов, ги посрещна на площада на селото, след което се отправиха към историческата местност, където бяха положени цветя. Представителите на руското посолство отбелязаха, че днешният ден е от голямо значение за руския народ . „В Русия всяко семейство има по един или двама убити във Втората световна война. За нас това е свещена война“, заяви Валентин Китин. Кметът Младенов от своя страна подчерта, че българският народ помни героизма и саможертвата на хилядите знайни и незнайни руски воини, отдали живота си, за да бъде днес България свободна и суверенна държава. В честването на Деня на победата се включи партийната организация на БСП в село Литаково.

След деловата част, в непринудени разговори , руските гости и кметът Пешо Младенов обсъдиха геополитическата обстановка. Младенов заяви, че конфликтът в Украйна следва да бъде решен на масата на преговорите, по мирен начин.

1 коментар на “Представители на Руското посолство и БСП отдадоха почит на загиналите във Втората световна война

  1. Светла памет за воините, хората, които приятелски са се борили за нашата държава България!!! БОГ да прости!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *