Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически музей – Ботевград за пореден път се включи в Нощ на музеите

На 13 май се състоя деветнадесетото издание на Европейска нощ на музеите. В него за пореден път взе участие и Исторически музей – Ботевград.

Европейска нощ на музеите се провежда в България от 2005 година. Още в същата година форумът набира популярност и интерес – безброй много музеи и галерии в България се включват в инициативата. Историческият ни музей се включва в нея от самото начало.

В началото директорът на музея – Рени Лазарова се обърна към присъстващите с думите:

„За нас е чест, че всяка година Вие и ръководителят на детски хор „Бонка Големанова“ ни протягат ръка за организиране и провеждане на нашите събития и мероприятия, чиято единствена цел винаги е била да предаде посланията на културните, научните институции, на институциите, които представят изкуството. Нашите послания са толкова наши, колкото и ваши, защото вие сте отговорни да мотивирате вашите деца да обичат, да уважават, да ценят и да познават културата. Да бъдат отдадени на това, което правят, а те са и доказателство, всъщност е този изглед.“

Тазгодишното участие на музея бе открито с песни от Детски хор „Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова и изпълнение на пиано от възпитаниците на Иванка Савова и Силвия Младенска.

Малко по-късно бе открита изложба „Цветове – Светове“, която е дело на художничката Венетка Нитова и приятели. Бяха изложени 25 произведения на изобразителното изкуство. Останалите участници в изложбата са Володя Казаков, Димитър Евстатиев, Димитринка Томова, Деничка Ангелова, Даяна Тинева, Станимира Вълчева и Тодорка Лукова. Обединени от живописното и глобално заглавие, изложбата се превръща в своеобразен прозорец към вътрешния свят на художниците, които участват в нея.

Изложбата не случайно я нарекох „Цветове – Светове“, тъй като всеки един от нас има един уникален и неповторим свят със своите си качества и особености. И точно като парченцата на един пъзел обогатява със своите си качества общата картинка и е незаменимо. … Искам да се обърна към всеки един от колегите си. Искам да им кажа колко много ги ценя най-напред като хора и като творци. Много искрено желая на всеки един от Вас здраве, късмет и лично щастие, за да имате сили да постигате това, което всеки един от Вас си е намислил в изкуството, в творчеството и да стигне там, където той желае!„, каза художничката Венетка Нитова.

Бяха представени още и „Рисунка[TA]“ – Изложба – Трибют към изкуството на Георги Младенов и временна изложба „…След като чуха Чудомир“ (дарители и дарения от периода септември 2021 – септември 2022 г. )

В това събитие Историческият музей си партнира с Общинско предприятие „Туризъм“, НЧ „Христо Ботев 1884“ и Община Ботевград.

Националната програма за деветнадесето издание на инициативата е изготвена от дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерството на културата (МК) и включва тематични изложби, концерти, разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата тази година участват общо 76 държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали от 25 области в страната, информират от МК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *