Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На 18 – ти май отбелязваме Международният ден на музеите

Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото /понякога храм/, посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Днес всяка държава превръща музеите си в стожер на своята културна идентичност.

В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера от живота. От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за дадено явление, а от друга, подборът на изложените експонати съдържа послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността. Международният ден на музеите се чества от от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите.

Тази година Исторически музей-Ботевград ще отбележи своят празник с представяне на една дълго отлежавала /идейно/ във времето изложба, посветена на възникване и развитие на емблематичния завод за автобуси „Чавдар“ – Ботевград.

„Иконичен“ в своята история и развитие, гордостта на българското производство на автобуси и тролейбуси, днес той вече е емоционален спомен за всички участници във вълнуващата история на „Чавдар“.

Създадена от екипа на Исторически музей-Ботевград, изложбата има мобилен характер и се състои от 25 ролбанера, съдържащи прецизно подбран и анализиран документален и снимков архив. Базирана на книгата на Иван Колев „Автобусите на Ботевград“ и възможна със съдействието на инж. Александър Гавалюгов – зам. директор по развитие и маркетинг в „Чавдар“ и на негови бивши колеги. Като комплимент към публиката, добавихме и пет макета на най-популярните модели автобуси, произвеждани в завода.

Заповядайте в деня на музеите, заедно да се потопим във времето на първите стъпки на Рачо Джамбов и неговата работилница за каросерии, преходните години към национализация, създаване, утвърждаването и възхода на завод „Чавдар“. Да послушаме отново „Гласът на колелетата“ на Ботевград.

Изложбата ще се открие на 18-ти май, Четвъртък, 17,45 часа в Зала за съвременно изкуство „Хетеротопии“/до Туристически информационен център/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *