Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Учителят Цеца Христова с награда за откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката

По време на официалното откриване на годишната 51-ва национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема „Образованието и научните изследвания по физика – фактор за устойчиво развитие“ бяха връчени наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос в образованието по физика. Наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ се присъжда на Цеца Христова, учителка по физика и астрономия в ППМГ „Акад. Асен Златаров“ и ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Ботевград.

Тя е била повече от 35 години преподавател, а по-късно старши преподавател по физика и астрономия в Учебния квалификационен технологичен център по микропроцесорна техника и технологии към Техническия университет – София (Компютърния техникум в Правец), преименуван по-късно на Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи. След като се пенсионира, я канят на работа в Природо-математическата гимназия в Ботевград, където преподава и до днес, както и в ОУ „Н. Й. Вапцаров“.
„С първите випуски в Правец имахме много успехи – спомня си Цеца Христова. – В момента те са едни от най-добрите ИТ специалисти в България. Страшно съм им благодарна и затова, че те де факто ме научиха да работя с компютър.“
До 2000 г. в гимназията в Правец има самостоятелна програма и лекционна система на обучение с лектори от Техническия университет – София. Учебните програми се разминават с това, което се учи в останалите училища. Това възпрепятства участието на учениците в състезания и олимпиади
Но след 2000 г. учебната програма на училището в Правец се пренастройва и материалът се преподава както е в учебниците. Така пътят към състезанията се отваря.

„Почнахме активно да участваме в олимпиади, конференции – казва Христова. – Уеднаквиха програмите, макар да не знам дали е за добро. Това, което преподавахме, беше свързано с общ поглед не само върху физиката, а и върху микропроцесорната техника – учеха се контактни явления, за които не бяхме учили дори в университета. И сама трябваше да науча материала, за да мога да го преподавам на учениците и те да разберат какво става на микропроцесорно ниво, на квантово ниво. Учехме и въртеливи движения, което е много важно за всеки инженер.“

Но след 2000 г. материалът за въртеливите движения е премахнат от учебниците. Учителката е категорична, че това е голяма загуба за техническото образование на децата, защото в природата няма само праволинейни движения. Ученици са ѝ споделяли, че не знаят такива прости правила, че когато се завива с кола, трябва да се намали скоростта. Наскоро дете от V клас пада с тротинетка в канавката, защото се е засилило точно на завой. Но в училище не се учи кръгово движение.
„Не смятам, че трябва да правим толкова реформи в нашата образователна система, тя си е много доб-
ра – подчертава дългогодишният педагог. – Ако едно дете не види стъпка по стъпка как се извежда една формула, нищо няма да разбере. Говоря за деца, които ще се занимават с наука и техника.
И най-вече за тези, които ще следват в Техническия университет. Виждам колко неща не знаят и колко са притеснени в I курс, непрекъснато ми се обаждат да ме питат за едно или друго. Това ми е болката. Помагам им колкото мога, но това са пропуски в средното образование. Не може децата да отиват в университет и да не са учили този материал. Той се изучава единствено в профил физика, ако училището го предлага. Но у нас само няколко математически гимназии имат профил физика. Всички други се ориентират към химия, може би защото няма учители по физика.“

Цеца Христова смята, че могат да бъдат привлечени преподаватели от висшите училища и да се преодолее този пропуск. Дори и 15 деца от випуск да се съберат за половин паралелка в профил физика, това ще бъде от голяма полза за бъдещото развитие на обществото. Тези ученици ще бъдат по-грамотни и ще знаят за какво става въпрос, а не в университета тепърва да чуват за кръгови движения, например.
„Тези знания са им необходими и в спорта – казва учителката. – Имам деца в Ботевград, които се занимават с акробатика. Те използват точно физичните закони, за да могат да правят сложни фигури. Казах им, че им трябва много физика, и те бяха много впечатлени, че без да знаят, прилагат нейните закони.“
Учителката има дългогодишен опит и в разработването на проекти. Първият, в който се включва, е на тема „Европа без замърсяване – реалност или утопия“ и се реализира в партньорство с няколко държави. Цеца Христова е много благодарна, че нейни колеги от Дания я канят да участва в него, защото гимназията в Правец по това време е може би 15 години напред в сравнение с другите училища по познанията за ВЕИ.
Други проекти, по които работи, е за използване на ИКТ в образованието, за използването на „Мудъл“ в електронното обучение, за връзката между образование и индустрия.

„Тествахме софтуерни продукти на Nokia, учихме как се прави работна смяна на тежкотоварен камион, как във футбола има толкова много наука и статистика“, казва учителката.
Последният проект, който реализира със своите ученици, е за използване на динамичен софтуер – проект Compass. Той позволява децата да могат да решават задачи, без да знаят
закона за запазване на енергията, тъй като софтуерът им показва как се променя енергията. С този софтуер те могат на момента да правят експерименти. По проекта повече от 50 учители от страната са обучени да работят с тези продукти. Три випуска от училището имат възможност да гледат тези уроци и да решават задачите, а това вдига нивото на обучение по физика.

„Децата са любознателни, стига да умееш да ги подхванеш и накараш да правят нещо интересно – подчертава опитният педагог. – Например в един от класовете ми в Ботевград виждах, че не мога да привлека вниманието им. Тогава им предложих за следващия час да направят проекти – бяхме на раздела за атомна физика. Дадох им няколко теми – едната беше за холограми. Казах им, че могат да намерят в интернет филмчета как се правят холограми. Много интересни неща направиха. Особено ми хареса филмчето на едно от момичетата, което показахме и на Националната конференция по физика. Тя успя да намери интересна информация за Пиер Кюри, която ме впечатли и която не знаех. Ученичката беше категорична, че в основата на успехите на Мария Кюри е нейният съпруг Пиер Кюри и неговият метод за измерване на радиацията. “

За успехите в своята работа Цеца Христова многократно е награждавана. Тя има награда от МОН, „Ротари клуб“ и фондация „Св. св. Кирил и Методий“ през 2006 г. за разработване с ученици на софтуерен продукт „Пътеводител на съзвездията“. От 2000 г. редовно има участници в националния кръг на олимпиадата по астрономия. От 2010 г. досега е посланик на проекта Scientix. Редовно изнася информация по време на конференции и семинари за използване на онлайн ресурсите на Проекта. В резултат на това повече от 50 учители пътуват до Брюксел за конференциите на Scientix. Разработени по проект са и 3 мудъл-курса в сайта на Scientix. Участва в разработване и на учебни програми по проекта „За качествено образование“ на МОН. Национален победител е в състезанието по проекта You4Energy и Inspiring Science Education. Получава награда в категория Computer Science за разработени уроци във Vishub. Всяка година участва с ученици в състезанието „Хвани звезда“, като за 2016 и 2018 г. има и награди. От 2016-а редовно участва в инициативата на проекта Stem Alliance и проекта Scientix – STEM Discovery Campaign, като има няколко награди, съпроводени с обучение и пътуване до Брюксел.

Участието ѝ в проекта Compass за използване на динамичен софтуер в обучението по физика и математика става възможно вследствие на ремонтирания и изцяло оборудван с 16 компютри и проектор кабинет по физика, подарък от бившия ѝ ученик Иван Борисов. По Проекта са обучени учители от цялата страна, а ресурсите са тествани от повече от 300 ученици. Получава и златен медал за проекта Edu Teach Flag като национален победител в категорията за технологии.

Източник: В-к „Аз-буки“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *