Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фолклорният празник „Боженишки Урвич“ отново събра малки и големи в местността „Урвишка поляна“ (ВИДЕО)

Днес, 26 август, за поредна година фолклорът и доброто настроение изпълниха „Урвишка поляна“ по случай ежегодният фолклорен празник „Боженишки Урвич“ и съборът на село Боженица.

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов откри събора, обръщайки се към присъстващите: „Искам да използвам възможността да благодаря на всички самодейци, които приеха нашата покана, отделиха от своето свободно време в този прекрасен почивен съботен ден и ще имат възможност да ни повдигнат настроението с техните прекрасни изяви. Специални благодарности на всички, които приеха нашата покана!

На вас Ви пожелавам приятно изкарване, да се заредите с най-доброто настроение, което можете! Денят е прекрасен, нито е студено и облачно. Идеално е за провеждане на този събор, а за доброто ни настроение, както вече казах, ще се погрижат фолклорни ансамбли, певци, танцьори от нашата община, от почти всички читалища на територията на община Ботевград. Ще имаме гости и от други населени места. За първи път ще видим кукерски изпълнения на този събор, отдавна не са гостували на нашата община кукери и вярвам, че те ще допринесат за нашето добро настроение. Пожелавам на всички весело изкарване и нека съборът да бъде открит!“.

Тази година специално участие взеха гостите от село Челопеч – кукеркси клуб „Златните кукери“ с ръководител Делян Джунев и хореограф Станислав Стойков, които изпълниха атмосферата със звучене на стотици чанове и събраха погледите с впечатляващи маски и уникални костюми. Специален гост на събора бе и родопската народна певица Светла Дукатева. Тя е родом от Смолян и завършва със специалност „Музикална педагогика“, носител е на призови награди в различни конкурси, сред които първа награда на конкурса „Пирин фолк“ и преподавател по музика.

В празника на фолклора участие взеха Танцов състав „Мургаш“ към НЧ „Събуждане 1895“ – село Врачеш с ръководител Радослав Цветанов, Певческа група при НЧ „19-ти февруари 1906“ – село Скравена с ръководител Георги Гърбиджанов, Диана Димитрова с изпълнение на микс от хороводни пенси, Танцов състав „Луди млади“ и детски танцов състав към НЧ „Правда 1905“ – село Новачене с ръководител Стефка Александрова, Танцов състав „Литаковче“ към НЧ „Светлина 1900“ – село Литаково с ръководител Нина Петкова и Общински духов оркестър – Ботевград, който сложи финал на празничната програма.

На празника бе приготвен и телешки курбан за здравето на всички жители на общината, който бе осветен от отец Панайот заедно с отслужен водосвет за здраве и благоденствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *