Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С празнично хоро Ботевград отбеляза 138 години от Съединението

Днес, 6-ти септември, Ботевград отпразнува Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия със специално подготвена програма по случай празника.

Съобщава се на населението на Областта, че от днес, 6-ти Септември 1885 г., ще управлява Временно правителство, състоящо се от следните лица”. С тази прокламация в Пловдив преди 138 г. българите известяват на света, че голямата задача след Освобождението е изпълнена – съединение на Източна Румелия с Княжество България. Дълго чакано и желано, Съединението е подкрепено от княз Александър I Батенберг и България ликува, успяла да върне част от загубените след Берлинския договор територии.

Ботевградската програма започна с изпълнения на Общинския духов оркестър пред сградата на НЧ „Христо Ботев 1884“ и продължи с тържествено шествие с венци, цветя и знамена до пл. „Незнаен войн“. Там се изви традиционно българско хоро с участие на танцьори от Детски танцов състав „Орханийче“, младежка формация „Ботевградска младост“, фолклорен ансамбъл „Ботевград“ при НЧ „Христо Ботев 1884“ – гр. Ботевград и танцов състав „Литаковче“ към НЧ „Светлина 1900“, с. Литаково.

Последва рецитиране на стихотворение в изпълнение на Цветилена Гербова от 4-та група на детска градина „Синчец“ и музикално изпълнение от Любомира Вушева на „Хубава си моя горо“.

Програмата завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в знак на почит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *