Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Правец отбеляза 112 години от рождението на Тодор Живков

На 7 септември се навършват 112 години от рождението на Тодор Живков и по този повод в неговият роден град Правец бяха подготвили програма за отбелязването.

Близки, приятели, изявени обществени и политически личности, представители на БСП и граждани се събраха пред паметника на Тодор Живков, за да отбележат тази дата.

Радвам се, че сме тук всички заедно пред паметника на един човек, който дава облика на целия 20-ти век на България, тъй като Тодор Живков, не само че отбелязваме 112-годишнината от неговото раждане, но не бива да забравяме, че съвсем скоро отбелязахме и четвърт век и от неговата смърт. Тази дистанция във времето, особено последната – четвърт век от смъртта му дава възможност на историците, каквато съм и аз, да направят една по-обективна оценка на това, което той е направил за България през този период. Знаете, предполагам, независимо, че при вас отношениетo към Тодор Живков е различно, зaщото това е родното му място, но в България в продължение на дълги години имаше едно пълно отричане на това, което е представлявал Тодор Живков, мисля, че и тук има такива хора, и точно поради тази причина мисля, че историческата дистанция ни дава възможност отново да погледнем на неговия живот. […] Така трябва да запомним Тодор Живков – като държавник, който е направил много за България, не е поискал, не е взел нищо и това заслужава да отбележим в днешния ден. Човек, който е предпочитал да гради, а не да разрушава, не да заменя, не да унищожава. Поклон пред паметта на Тодор Живков!„, каза проф. Искра Баева – историк в Историческия факултет на Софийския университет.

Всички присъстващи сведоха глави в знак на признателност и дълбок поклон пред делото и паметта на държавника Тодор Живков.

Цветя и венци поднесоха Кметът на Община Правец – Румен Гунински, Общински съвет – Правец, Народният представител от 17-МИР – Пловдив Калин Калапанков, Консултативен съвет – Правец, Исторически музей – Правец, Дневен център – Правец, Петко Асенов – председател на Националняи съюз на ромите в България, внучката на Тодор Живков – Евгения Живкова и роднини, Общински съвет на БСП – Правец, Общински съвет на БСП – Ботевград, близки, почитатели и граждани на Правец.

Венци и цветя бяха поднесени и пред бюст-паметника на Тодор Живков в Музеен комплекс – Правец, където програмата продължи с откриване на допълваща изложба под наслов „Подаръците – уникални експонати, носители на памет, култура, история“. Тя показва предмети, които не са малко известни или въобще не са включвани в изложби досега. Всички тези експонати, акт на дипломация и междудържавни отношения, подаръци от близо и далеч са носители на културата, на историята, и паметта на всеки един народ или нация. Някой от тях са истински произведения на изкуството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *