Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград отбеляза 115 години от Независимостта на България

На 22-ри септември се навършват 115 години от обявяването на България за независима държава.

Отбелязването на знаменитата дата в Ботевград започна с празнично шествие, което започна от сградата на общинска администрация, премина по пл. „Саранск“ и бул. „България“ и стигна до пощад „Незнаен воин“, където ще се състоя официалната церемония.

Талантливата певица Габриела Партовска изпълни обичаните песни „Къде си вярна ти, любов народна“ и „Моя страна, моя България“. Актрисата Елена Василева припомни историческите факти около обявяването на Независимостта. По традиция прозвуча и оригиналният текст на Манифеста, превърнал се в символ на независима България, който бе изпълнен от Цветан Марков.

В чест на подвига на българите, да извоюват своята независимост, пред паметника на Незнайния войн бяха поднесени венци и цветя.

Както Съединението, така и Независимостта са събития, въплъщаващи в Държавнически актове националния идеал на Третото българско царство, отстояващи иденстичността на една от най древните културни цивилизации в Европа! Те са изключителен успех и доказателство за отлично водената българска дипломация в зората на новата ни Държавност в началото на ХХ-ти век!

Дълго време значимостта на едно от най-важните събития в новата история ни е непризната, а се оказва, че обявяването на независимостта е едно от най-големите постижения на родината на дипломация и до днес. Макар че сме свикнали да го приемаме като един напълно формален акт, то е един от онези моменти, които трябва да помним, и с които трябва да се гордеем.

Денят на Независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание чак на 10 септември 1998 година, но със сигурност още от своето обявяване е повод за гордост и радост у всеки родолюбив българин!

Защото предците ни са осъзнали, че: Свободата трябва да се пожелае, а Независимостта да се заслужи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *