Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ВИЗИЯ, МИСИЯ, ЦЕЛ: ПРЕДИЗБОРНО СЛОВО НА ДОБРИНКА ИВАНОВА – КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА С.СКРАВЕНА

На презоборната си среща с избиратели в салона на Народно читалище „19-ти февруари- 1906 „с.Скравена Добринка Иванова изложи своите предизбони ангажименти. Публикуваме нейното обръщение към жителите на с. Скравена.

„Това, с което съм се захванала е едно много сериозно предизвикателство, с което,обаче, смятам да се справя. Животът ме е научил, че всичко става с упоритост и постоянство към постигане на целта. Всичко се учи, въпрос е на време, желание и  практика!

 Благодаря на хората , с които съм се запознавала през тези години, защото от различното мислене на всеки, аз събирам идеи и опит!

 Благодаря и на житейските несгоди, защото от тях съм станала по-знаеща и по-можеща!

Дълго време не се престрашавах да кандидатствам за  позиция като тази, тъй като смятах ,че са ми нужни още много знания и опит, но вече съм на такава възраст, че знам,  всичко се учи по време на практика, стига някой да ти даде възможност. Живея с идеята да  съм полезна на обществото, да мога да си покажа способностите и идеите, тъй като смятам ,че всеки човек трябва да се докаже в личен и обществен план и всеки от нас трябва да допринесе за добруването на околните, както с работа, така и с примери. Това е смисълът от съществуването ни!

  Благодаря на  представителите на МК „БСП за България и Левицата“, че oцениха моите качества ,че ми гласуваха доверие и че ми дадоха тази възможност да съм тук пред вас и да изказвам мнението си!

 На 39 години съм, имам висше образование със специалност бизнесадминистрация, имам 2 прекрасни деца – моята гордост и смисъл и около 19 години трудов стаж. Работила съм  в производство на ел. елементи , няколко години в банковата сфера и  вече  10-тина години съм  част от управленската структура на фирма за производство на дървесни  пелети, която дава работни места на скравенски жители.

 През тези години съм комуникирала с много служители и клиенти, с хора с всякакви характери и прищевки. Животът ме е научил  на търпение и влизане в положение на всеки нуждаещ се. Смятам ,че с добра дума и търсене на причината за проблема, винаги, може да се намери решение. Така смятам да работя и ако ме изберете за ваш представител на селските капризи , несгоди и проблеми. А също така и за представител на хубави поводи , весели и запомнящи се емоции.

 Смятам ,че имам възможност да се справям с казуси, да организирам мероприятия, да се справям с финансови разпределения и да поддържам добри отношения между институциите, както и да спазвам йерархия.

 Ако ме изберете за кмет, смятам да се запозная задълбочено  с най-наболелите проблеми в селото. Както се казва: „Не може да няма начин“.

 Всичко може, когато го има желанието за работа и промяна.

Когато бях в началните класове тук в скравенското училище, имах любим учител  – г-н Григоров( Бог да го прости), който при всяко мое „тръшкане“ ,че не мога да нарисувам нещо, идваше при мен и ми казваше:  „ няма не мога – има не искам!“ и всеки път след тези думи аз си рисувах това, което трябваше – можейки!

 Тези думи си ги повтарям постоянно , когато имам трудности. Така и на децата си казвам, когато и те се ядосват, че нещо не им се получава.

 Много е важно от рано някой да ти даде насока и да ти каже правилните думи в подходящия момент!

 Смятам ,че моженето е въпрос на желание!

 Аз искам = Аз мога!

Може би някой от вас си задава въпроса: Къде беше тя до сега и с какво помогна на селото ни?

Отговарям: Допринасям на обществото ни с това, че съм се образовала, че се трудя, че съм оставила поколение, което ежедневно възпитавам в добродетели, че поживях в чужбина и въпреки ,че ме блазнеше по –доброто финансово състояние , реших да се върна тук и да остана да живея в селцето ни на спокойствие и да покажа на децата ми ,че камъкът си тежи на мястото. Повярвайте ми ,че най-голямото удоволствие , което изпитвам е сутрин да изляза в двора ми и да си изпия кафето на спокойствие , премисляйки какво ме очаква през деня. Това , да излязат децата на улицата да играят без да е нужно постоянно да се оглеждат е нещо уж незначително , но в градски условия е лукс!

 Когато се разхождаме с децата все ми прави впечатление, че много неща в селото са занемарени или започнати и недовършени. Има все по-голям проблем с „обезселяването“ на не градските райони. Това е така, защото лошата инфраструктура и занемаряването на поддържането на чистота в малките населени места смущава населението и ги принуждава да се изнасят към по-развитите места, защото всеки оценява подредените и поддържани места. Такава е моята представа за бъдещето на селото.

– Моята визия за селото в следващите години е да се поддържа настилката в добро състояние и да се почистват обществените тротоари, както и входовете за селото , за да има приветлив вид селото. Тротоарите пред всеки дом смятам, че са задължителна грижа за там живущите, тъй като не е редно да се поддържа дома само в рамките на мрежата или оградата. За да си влезеш в дома трябва да преминеш през обществения тротоар, който пък те приветства с „ Добре дошъл!“ и няма как да се прескочи. Казваме, той е общински – да, но все пак е входа към дома ни!

 Много е важно и пътят до дома или наоколо да бъде здрав, защото в днешно време да използваш автомобил е удобство , но и голямо перо в бюджета.

 -Почистването на улиците е много важно за мен, освен че изглеждат по – добре визуално, ще бъде и по-полезно за здравето ни , тъй като няма да има толкова прах, а и при валежи ще бъдат чисти шахтите , ще може да поемат водата и да не се налага преждевременно отпушване в неподходящо време. Това би спестило много средства и нерви!

– Много важно за мен , а и не само , улиците да бъдат достатъчно добре осветени, за удобство и безопасност на населението. Напълно подкрепям идеята осветлението да бъде подменено изцяло с енергоспестяващо. Знам, че това е скъпоструваща инвестиция, но не и невъзможен за осъществяване проект, дори и да става въпрос за поетапна и приоритетна подмяна. Така ще бъде по- лесно за поддръжка и по-екосъобразно за съществуването ни. Ще трябва да се прави честа проверка на функционалността и да  се отстраняват навреме недостатъците!

– Друга важна цел за мен е поддръжката  и ремонта на мостовете, свързващи централната част на селото с паланката и вилната зона.  През тези участъци има постоянно преминаване на жители, които облагородяват и си плащат данъците в това село  и имат право да живеят без ежедневни страхове от преминаването на определени участъци. Честите оплаквания ,които предявяват в последно време са напълно  основателни.  Ще трябва да се използва компетентно мнение и предложение за решаване на проблема!

– Следваща цел е контрол върху редовното почистване на речните диги и околоречните пространства. Честата поддръжка води до по-малко възможности за неконтролирани оттичания на реките при силни валежи или след топене на снеговете. Доста сериозни заплахи и поражения сме претърпявали през изминалите години. Наясно съм ,че има липса на кадри, но се надявам, че с правилна комуникация с хората, които имат необходимата техника и желание за съдействие, може да се започне поетапно действие в най- занемарените участъци.

 Околоречните пространства доста често се използват за места за изхвърляне на отпадъци. Това трябва да се прекрати, защото  е грозно и замърсяващо околната среда. А всички желаем да дишаме по-чист въздух и да виждаме по – чиста околност.

 Много е важен  родителския пример!  Научаването на детето от малко ,че за боклуците си има кошове, а не изхвърлянето им наоколо ще бъде голяма крачка и успех за цялата природа. Това са неща, които всеки един от нас знае и ако взаимно си помагаме, взаимно ще се радваме на по-добър живот. Ние сме си виновни за всичко, което ни сполетява, защото неглижираме нещата и всеки бяга от отговорност.

– Не , на незаконните сметища покрай пътищата! Ще проуча вариантите за контрол и предвиждане на  санкции на хванатите в незаконно изхвърляне на отпадъци. Трябва всички да сме съвестни и отговорни граждани!

– Като хора , обаче, ние имаме и здравословни проблеми. Понякога минутите са от значение за спасяване на човешки живот, за това е много важно да имаме наблизо работеща лечебница, в която да предлагат услугите си общопрактикуващ лекар, зъболекар  и аптека . Имането на такава работеща сграда с персонал е от изключителна важност за всички ни и удобство, което не трябва да е лукс ,  а нормалност! Знаем за повсеместния проблем от липсата на медицински кадри, но ще се опитам да потърся някакво алтернативно решение, от което ще имат полза всички.

 Не е нормално да има законно изградена сграда и да не е от полза на населението.

– От друга страна пък незаконното строителство  и жителство са едни от най-често коментираните проблеми. Ще работя в тази връзка, да се прави по-стриктен контрол на новостроящите се постройки, документално оформени и законно придобити да са! Да се плащат данъци  и да се използват от законно живущо население! Трябва да има равноправие , за да има разбирателство и дружно жителство.

 Когато сме заедно , сме по – силни  и по-удовлетворени!

– За да сме по-удовлетворени трябва да се чувстваме полезни . Всеки трябва да има работа, доходи и нормален живот. Трябва да се изгради по-сериозна връзка и сътрудничество между общинските институции и местния бизнес. В тази връзка е много важно за жителите тук да работят и живеят близо, да работят в местни фирми, да пазаруват при местни търговци и да се привличат туристи, които да внасят свежи пари в този район , за да може да се развиваме и да живеем достойно и добре.

– А за да идват повече туристи , трябва да има с какво да се привлича тяхното внимание и интерес.

 Смятам, че е от изключителна важност да се поддържат църквата, манастира, паметника – костница, площада, читалището , училището и градината. Не искам да кажа, че не се полагат грижи, а че има какво още да се желае.

– Да се отпускат навременни средства за ремонтна дейност , защото „навреме открития кариес, боли по-малко“!. Тези навременни средства могат да се отпускат като има по-честа комуникация между институциите.  Наясно съм, че не притежаваме делегиран бюджет, но точно в тази насока ще се работи като внесени предложения от общинските ни съветници.

  От практиката ми досега съм научила, че никой не си свършва работата, ако някой друг не му стои на главата и дава зор. На всеки един от нас се е случвало това, сигурна съм. Упражняването на контрол е от изключителна важност!

  Аз и семейството ми често си правим екскурзии по различни места из страната. Това, което ни прави впечатление, винаги, е поддръжката на горе посечените здания. Много е хубаво , когато видим развито училище, добре оформени детски площадки, площади и тематични атракции. Природните забележителности са от особено значение, а наоколо може да няма природни феномени , но има изключително завладяващи гледки, както сами може да се убедите от преминаващите пейзажи на места от селото ни , които лично съм снимала през годините.

 – Иска ми се и в нашия район да има добре представени и завладяващи с външен вид и заинтригуващи беседи ,туристически дестинации. Имаме с какво да се гордеем, просто трябва още повече да се промотираме, като това стане важна цел на всеки един от нас, било то в интернет пространството или по друг начин.

Не навсякъде има  конна база в услуга на възрастни и деца.  Лесно достъпна атракция, която гарантира положителни емоции, опит и развитие на интелекта, загриженост към животните и приятни спомени.

– Много е важно да работят в синхрон кметство –училище – читалище – църква! По този начин се изгражда обществено възпитание, обществено ангажиране и обществен възход!

 -Трябва да се изградят  повече места за отдих, катерушки, площадки за малки и по-големи деца, спални помещения за туристи и др.

– Нужно е да се помогне на населението с нисък социален статус да се почувства обществено ангажирано и полезно. Идеята е да се използват физическите предимства на тази част от народа , за да се понижи напрежението между полагащите труд и незаетите. Така ще се постигат по-ниски нива на разделение и по-честно разпределение на финансовите ресурси. Идеята е ,че всички сме хора, имаме права и имаме достойнство , което не бива да бъде накърнявано. Всички трябва да си заслужим съществуването! Всички трябва да даваме добър пример и да си съдействаме при нужда, защото сме човеци!

– Защото сме човеци , пък , и обичаме да ни е хубаво, трябва да работим за повишаване на обществената култура като се организират повече мероприятия, беседи, лекции на различни теми и забавления. Да се възстановят традиции, които са позабравени(като лазаруване и коледуване), събори , махленски сбирки и други празнични ритуали, които носят настроение и пазят българщината в сърцата ни.

 Всичко, обаче, трябва да  се прави с внимание, ангажираност и отговорност на всички ни .

– Трябва да се работи и по въпроса за засилване на работата и повишаване на авторитета на службите полиция и обществен ред. Тези позиции трябва да вдъхват доверие и респект и да се знае тежестта на тяхната дума и право! У всеки трябва да има развито чувство за съвест , контрол, уважение към себе си и околните, спазване на законите и правилата и поддържане на обществен ред.

– Известни са ми още много проблемни точки, които не смятам, че са по –малко значими, напротив, смятам, че най-важното нещо ,което трябва да се случи в първите дни след избирането на следващия представител на народа е организирането на следизборно  общоселско събрание, на което всички ние да обсъдим най-належащото, да се предложи план за действие  и да се организира и избере обществен съвет с представители от всяка част на селото, който да работи съвестно, отговорно и във взаимопомощ!

   Като кандидат за кмет на селото,

 –Моята визия е : че има много проблемни точки, но идеята ми е да се работи поетапно за намаляване или отстраняването им.

– Моята мисия е: да се ангажирам с контролирането на процесите по отстраняване на проблемите като давам принос с моите знания, умения, познанства, опит и желание за работа.

– Моята цел  е :  да допринеса за общественото благоденствие и благополучие , справяне с наболелите проблеми и да успея да изградя един нов модел на управление, в който институциите да работят  в съдействие и така, че децата ни да не се срамуват да казват от къде са.

Мога да Ви обещая единствено ,че ще бъда докрай искрена, истинска, честна и неподкупна. Няма как да обещавам неща, които са зависими от други хора и обстоятелства!

И накрая да направя уточнение, относно изборния ден:

На 29,10,2023г се гласува в 3 бюлетини: за кандидат за кмет на Общината, за кмет на селото ни и за общински съветници.

Задължително първо се зачертава номер на партия 69, след това номер на преференция 126.

Нека всички гласуват по сърце и по съвест! Нека заедно изберем най-доброто за селото ни!  Нека  се гордеем,че живеем в такова приветливо място  – село Скравена!

Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *