Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кандидатът за общински съветник Георги Данов: „Време е младите да вземем бъдещето на общината ни в свои ръце!“

Най-младият кандидат за общински съветник в листата на местната коалиция „БСП за България и Левицата“ е 20-годишният Георги Данов. Той е пети в листата на местната коалиция.

В момента е студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Геопространствени системи и технологии“. През 2022 завършва ППМГ “Акад. Проф д-р Асен Златаров”, като получава награда “Ученик на годината” от директора на гимназията. През същата година представя страната в Европейската олимпиада по география, постига трето място в страната на олимпиадата по география и получава званието “Лауреат” на Националната олимпиада по география и икономика. 2 години е част от разширения национален отбор по география.

Близо 2 години работи като журналист в местната електронна медия Botevgrad.news. Като журналист отразява обществения живот и проблемите на жителите на общината. Запознава се от близо с работата на Общинскит съвет – Ботевград, присъства на заседанията и отразява работата на Общинския съвет.

Г-н Данов, на вашата възраст не е типично младите хора да се занимават с местна политика. Кое Ви мотивира да се кандидатирате за общински съветник?

Смятам за много грешно схващането, че за младите хора не е типично да се занимават с местна политика и гражданска активност като цяло. За мен младите хора имаме страхотна енергия и доста свободно време, които можем да вложим в развитие на родните си места и в полза на нашите общности. Сред по-голяма част от моите връстници наблюдавам желанието да се завърнат в Ботевград след като завършат висше образование и тук, в родния град и родната община да се реализират, тук да изградят кариери и семейства. Същото желание имам и аз, за това имам огромната мотивация да работя за града и общината, за да мога след като завърша своето висше образование да се завърна в един още по-красив, по-уреден и по-добър за живеене Ботевград.

Какви проблеми в общината смятате, че трябва спешно да получат решение?

Проблемите са много и ги слушаме от всички кандидати за кметове и общински съветници по време на кампанията. Списък с проблеми имам и аз, в един тефтер, в който си записвах проблемите на хората, по време на предизборната ми обиколка из общината. Същността на местната власт, е че тя е най-близо до хората. Като млад човек, ме дразни факта, че политиците са сред хората само преди избори. Само преди избори се правят тези срещи с хората на които се дискутират проблемите и перспективите пред населените места. Ако подобрим комуникацията с хората, смятам че това ще е първа крачка към решаването на всички останали проблеми.

Какво искате да промените с вашия глас в Общински съвет-Ботевград?

Най-вече просто да изразявам гласа си в Общинския съвет. Да участвам в обсъждания и дебати относно решенията на местния парламент. Двете години, през които имах възможност да присъствам като журналист на заседанията на Общински съвет- Ботевград, не видях дебати относно важни за обществеността решения и не виждах да се търси мнението на жителите на общината относно важните въпроси. Недобро впечатление ми направи и много малкият брой докладни, внесени от общински съветници. За мен дневния ред на кмета на общината, трябва да се задава от общинските съветници, именно чрез внасяне на докладни и предложения, върху които да се правят конструктивни дебати, които да противопоставят различни гледни точки, за да се стигне до най-доброто решение. За съжаление, от моите наблюдения, мога да кажа, че голяма част от дебатите в сегашния общински съвет бяха принизени на ниво „заяждане“. Това искам да променя- искам важните въпроси да бъдат добре обсъждани, но не само от общинските съветници, а от всички жители на общината. Искам да намерим подходящите механизми, с които да се допитваме до хората и тяхното мнение да бъде водещ фактор в работата на общинските съветници.

Защо избрахте да участвате в местните избори от гражданската квота на МК“БСП за България и Левицата? Приемат БСП като застаряваща партия и за Вас това предизвикателство ли е или е въпрос на лична нагласа?

Причината да участвам в листата за общински съветници на МК “БСП за България и Левицата“ е доверието, което ръководството на коалицията ми има. Не са много партиите, които биха се доверили на толкова млад човек и биха го сложили напред в листата. Голямо предизвикателство за мен по време на кампанията са предразсъдъците на някои хора, относно партията, от чиято гражданска квота съм издигнат за кандидат за общински съветник. Но аз посрещам нападките с усмивка, защото знам че укорите, които получавам заради избора ми на партия от която да се явя, са продиктувани изцяло от невежеството и ниската гражданска и политическа култура на тези хора. Интелигентните хора четат и се образоват, а не градят своето мнение на слухове и предразсъдъци. Относно въпроса „застаряваща партия ли е БСП?“, ще отговоря че това отново е предразсъдък и моята кандидатура е доказателството, че БСП е сред малкото партии, която дава път на младите не само на думи, а и на действия.

Какви младежки политики би трябвало да получат развитие на общинско ниво?

Всякакви политики, които насърчават гражданската активност на младежите от общината са добре дошли. На младежките политики се гледа с някакво пренебрежение, особено в малките общини, но за мен тези политики са най-визионерските, понеже много от сегашните властимащи не осъзнават, че рано или късно те ще си отидат от своите управленски постове и на тяхно място трябва да дойдат други хора. Младежките политики са важни, защото ангажирайки младите хора с гражданска дейност, изграждаме бъдещите лидери. Това е изключително важно на фона на повсеместната апатия, обзела младите хора относно обществените и политическите процеси. В момента участвам в две национални младежки академии, които ме срещнаха с млади активни хора от цялата страна и така успях да разбера какви младежки политики се развиват в различните общини. Важна стъпка за мен е създаването на Младежки общински съвет в Ботевград, който да бъде катализатор на развитието на младежките политики в общината.

Защо избирателите трябва да гласуват за местната коалиция и лично за вас?

Гласувайте за мен, защото младите хора трябва да имаме своя глас в Общинския съвет! Време е младите да вземем бъдещето на общината ни в свои ръце!

Гласувайте за кандидатът за общински съветник Георги Данов с бюлетина № 69 и преференция №105

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

1 коментар на “Кандидатът за общински съветник Георги Данов: „Време е младите да вземем бъдещето на общината ни в свои ръце!“

  1. Младежът се надява като завърши висше образование да завари града обновен, по-приветлив. Ще го разочаровам: ако сегашните ръководители на общината останат на власт и този мандат, нищо в нея няма да се промени в положителна насока, нещо повече – градът още повече ще затъне. Тримата от МИР няма да сторят нищо за решаване на проблемите, ще гледат само своето благоденствие. Градът много се нуждае от млади хора,които да го променят, но те ,разбирам ги, предпочитат да не си чупят главите в кохортата Гавалюгов-Т.Найденов-Бонев и сие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *