Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

50 години от републиканската титла на футболен отбор с. Литаково


Днес от 14ч. в читалище „Светлина“1900 с. Литаково се проведе честване на 50-годишния юбилей на футболен отбор с. Литаково, завоювал I-во място в турнира „Футболна смяна 73“. Организатор на събитието е г-жа Тодорка Коцева, бивш директор на училището в Литаково и Исторически музей гр. Ботевград, а по настоящем – учител в ППМГ „Акад. Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Ботевград. В читалищния салон се събраха всички от звездния отбор.
Г-жа Коцева представи презентация под формата на учебен час, като целта беше да разходи гостите из миналото и първите стъпки на футболния отбор. Благодарение на фотоархива, предоставен от Костадин Петров – дългогодишен фотограф в читалището, всички успяха да пропътуват времето от 1973г. до днес и да се насладят на кадрите, предизвикващи носталгия от онова време. Споменати бяха и имената на играчите, които вече не са сред живите, но присъстваха техни наследници.
Разходката започна от самото основаване на футболния отбор, както и разнообразието от спортове, практикувани в онези години. Николай Василев, внук на двигателя на футболния отбор – Никола Василев (чичо Кольо), или така нареченият Маратонеца, предостави богатия архив на дядо си, който освен треньор по футбол е бил и многократен шампион по маратонско бягане. Този човек успява да събере група от ентусиазирани младежи, които се превръщат в легенди за селото. Именно днес всички отдадоха значимо внимание на тези мъже, прославили Литаково през далечната 1973г.
Кметът г-н Пешо Младенов, настоящ председател на ФК „Литаково“, връчи почетни плакети на всеки един от футболистите. Емоционален беше моментът, в който капитанът – Васил Цеков разказа за драматичните минути от победата на златните момчета. Думата бе дадена и на г-н Добри Доцов , който приветства спортистите, както и г-н Филип Зуберски – спортен журналист и учител в ППМГ гр. Ботевград.
Танцов състав „Литаковче“ и певицата Иванина Иванова зарадваха присъстващите на събитието с музикална програма. По традиция шампионите се посрещат с духова музика, така е било преди 50 година, така е и днес. Под звуците на Литаковската духова музика играчите излязоха от салона. Мероприятието завърши с приятелски мач на мини футболното игрище в селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *