Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложба за Руско-турската война бе представена в Историческия музей по повод празника на Ботевград

На 28 ноември 2023 г. в Историческия музей бе представена изложбата за Руско-турска война 1877-1878 г. под мотото „Подвиг, признателност, дружба“ на Художествена галерия „Илия Бешков“, гр. Плевен. Изложбата е част от програмата по случай 146 години от Освобождението на Ботевград.

Гости на откриването ѝ бяха представители на Общински съвет – Ботевград, служители от общинската администрация, учители, ученици и граждани.

Рени Лазарова – директор на Исторически музей – Ботевград откри изложбата, посветена на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и след това прочете информация за изложбата от Александър Сахатчиев – уредник фонд графика ХГ „Илия Бешков“.

Състои се от 21 картини. Изложбата е ОХИ /обща художествена изложба/. В такива като нея участват всички художници, работещи в областта на изящните изкуства. Основната тема е свързана с битките за Освобождението на България и в частност на Плевен по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. Колекцията представя едни от най-известните български графици, участвали през годините в ОХИ-та. В изложбата се виждат утвърдени имена на изявени автори: Галилей Симеонов с портрета на „Касяков“, Петър Чуклев с графичната творба „Майор Горталов“, Костадинка Миланова с „Освобождение“(виждащи се образите на генералите Скобелев и Тотлебен), Тодор Атанасов с „Ежедневие“, Здравко Захариев „Към Гривица редута“, Христо Панев с „Дядо Иван“, Васил Вълчев с „Посрещане“, Атанас Василев с „Хроники“, Стефан Марков с „Пантеон“, Максим Тодоров с „Руско-турска освободителна война“, Георги Савов с „Атака“и Пламен Петров с „Юлий 1877“.

Някои от плевенските автори – графици в изложбата са: Сидония Атанасова с „Румънски мавзолей“ и „Мавзолеят Плевен“, Кънчо Кънчев с „Руски музей Пордим“, Борис Георгиев с „Войските на Осман Паша“ и „Подполковник Мосцевой“, Емил Георгиев с „Посрещането“ и „Ильо войвода“ и др.

Програмата по случай 146 години от Освобождението на Ботевград продължава утре:

29.11.2023 г.

  • 10:00 ч. – Заупокойна Св. Литургия в памет на загиналите за свободата на ботевградския край

Храм „Св. Възнесение Господне“ (Старата църква)

  • 10:20 ч. – Шествие от храм „Св. Възнесение Господне“ до пл. Освобождение с участието на Общински духов оркестър
  • 10:30 ч. – Ритуал по издигане на националния флаг, знамето на Ботевград и знамето на Европа

Площад „Освобождение“

  • 18:00 ч. – Церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата

Площад „Саранск“, пред Паметника на Свободата

  • 19:00 ч. – „В огледалото на водата“ – концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“

НЧ „Христо Ботев 1884“, Голям салон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *