Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фолклореният концерт-спектакъл „В огледалото на водата“ бе представен по случай празника на Ботевград

Навръх празника на Ботевград – 29 ноември бе представен фолклорният концерт-спектакъл „В огледалото на водата“ в НЧ „Христо Ботев 1884“. Концертът бе финал на празничната програма по повод 146 години от Освобождението на Ботевград.

„В огледалото на водата“ е първоначалното работно заглавие на разказа на Йордан Йовков, като впоследствие авторът го преименува на „Божура“. В центъра на разказа е образът на вечната жена, търсеща греховно своя изгубен рай.

Танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл „Шефица“ едновременно танцуваха и разквазваха история за любов чрез българския фолклор.

Трагичната история на чернооката циганка Божура и нейния антипод – бялата русокоса хубавица Ганаила – и двете влюбени в гуляйджията Василчо, е пресъздадена от хореографа Петър Ангелов. Той изпълнява и главната мъжка роля. Музиката е на композитора д-р Петьо Кръстев. Диригент на хора – Соня Чакърова. Майстор на осветлението е Орлин Проданов, а всички костюми са автентични носии, събирани от различни краища на България – от чеизи от раклите на баби, прабаби… Реставрирани по нощите, обяснява Петър Ангелов.

А Божура стоеше на скалата. В ума й нямаше мисъл, пред очите й беше тъмно, не виждаше водата, не чуваше плясъка й. ..И мракът пред нея се разведряваше, водата ставаше светла, тиха, прозрачна като стъкло. Дълбоко, дълбоко в нея се оглеждаше синьо небе, бели облаци. И ето из тия светли глъбини изплава образът й….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *