Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Дебат за увеличаването заплатата на кмета на общината в Общинския съвет (ВИДЕО)

По време на изминалото редовно заседание на Общински съвет – Ботевград от 30 ноември 2023 г. общинските съветници обсъждаха предложението, което определя месечното трудово възнаграждение на Кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов. Обсъждането премина с прекъсвания по време на изказвания, говорене един през друг и на моменти с повишаване на глас.

Зам.-кметът Борис Борисов, който е внесъл въпросното предложение, разясни причините за това. „Във връзка с това, че в държавния бюджет за 2023, приет в края на месец юли т.г., бяха предвидени увеличени средства в параграфа за възнаграждение на кметове на общини и кметове на кметства. Бяха направени изчисления от общинска администрация. Също така, във връзка със започването на новия мандат на кмет на община и кметове на кметства, на вашето внимание се предоставя предложение за увеличение на техните възнаграждения.“, докладва заместник-кметът Борис Борисов.

Председателят на Общинския съвет Илин Черняшки отбеляза, че само ще води докладната без да взима участие в обсъждането и в гласуването.

Думата получи общинският съвeтник Петя Кочкова от ПП „Движение Гергьовден“. „Самата докладна и същността показва приоритетите на кмета. Още на първото заседание е важно да се промени неговата заплата, която е променяна миналата година. Увеличението, което той иска е в размер на 1200 лева – максимумът, който държавата е определила, за такова възнаграждание. Не знам дали заместник-кмета не е в конфликт на интереси, тъй като той е зависим с проценти от кметската заплата и по този начин сте взаимно свързани и обосновани да настоявате за тази промяна.“, каза г-жа Кочкова и после допълни: „Когато се повишава нещо и то е свързано с финансиране, трябва да има аргументи и критерии. Никъде в докладната не се вижда на какъв критерий се формира кметската заплата, няма нищо ясно като структура и аргумент, освен на селата, че е свързана с броя на жителите. Една кметска заплата може да се увеличава по всяко време на годината. Ако тя е малко по-малка и съответно на заместник-кметовете, кметовете по селата, може да се реализира икономия от Фонд „Работна заплата“ и тази икономия да се пренасочи към други нуждаещи се сектори и точки в Общината, които мога да Ви изброявам десетки, може би стотици, че са безкрайно много.“. Накрая тя изрази възмущението си от това, че на отбелязването на празника на Ботевград улиците са в „грозно и опасно състояние, отрупани с шума и клони, с висящи жици и кабели“ и за завърши: „Виждайки пълното безхаберие на един неработещ кмет, аз съм против повишаването на неговата заплата.“.

В отговор на изказването на директора на ОУ „Никола Й. Вапцаров“, докладчикът Борис Борисов отвърна следното: „Увеличението на заплатата не е с 1200 лева, а с 850 лева. Това не е максималният размер, предвиден от закона. Максималният размер, предвиден от закона, е заплатата на министър – 9132,75 лева. И не на последно място, казах Ви в началото, че средствата, които са предложени като заплата, са на база това, което държавата е отпуснала в параграф за заплати на кметове на община и кметове на кметства. Ние тези средства, дори и да спестим от тях, не можем да разходваме за каквото и да било друго.„. Веднага след това Петя Кочкова репликира с това, че не вярва тези средства да не могат да се използват по други направления.

Думата за изказване получи и д-р Петър Анастасов, който също твърдо изказа несъгласието си от увеличението на кметското възнаграждение чрез последиците от големия снеговалеж миналата неделя(26.11) и липсата на завода за отпадъци. „Завод за отпадъци, който трябваше да бъде построен и сега е на 90% пълен именно по вина на кмета и вие решавате в някакъв момент във времето и пространството да вдигнете заплатата на човека, който е отговорен за ужасяващи неща в този град.„, каза Анастасов.

Съветникът Тихомир Найденов подкрепи докладната в свое изказване и помоли да се даде думата на Ирина Григорова – началник на финансовия отдел в общинската администрация за разяснение, но такова нямаше, понеже тя не беше в залата.

Георги Донков отправи въпрос към вносителя на предложението г-н Борисов „Кои длъжности в общинската администрация са функционално свързани със заплатата на кмета и как ще се отрази това увеличение на кметската заплата върху заплатите в общинската администрация?“. Той отговори, че няма нито една длъжност в общинската администрация, която да е пряко обвързана със заплатата на кмета на общината. Единствената такава длъжност е на председателя на Общинския съвет, който бе заявил, че не участва в обсъждането на това предложение.

В крайна сметка, общинските съветници приеха докладната с 19 гласа „за“, 5 „против“ и 0 „въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *