Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът на Етрополе Владимир Александров поздрави учениците, създали филма „Да обичаш професията си“

На 07.12.2023г. в конферентна зала на к-с „Етрополия“ се състоя прожекция на филма „Да обичаш професията си“. Филмът е създаден от ученици от гр. Етрополе  в рамките на съвместния проект „Да направим филм“ на „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ и Сдружение „Арлекин“. Малките създатели на филма бяха наградени със специалната награда за мащабен филмов проект „Арлекин – 2023“ на Международния медиен младежки фестивал, състоял се във Варна.

На прожекцията присъстваха ръководители от „Елаците-Мед“, директори от „Геотехмин“, директори, ученици и преподаватели от училищата, които взеха участие в този проект.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Етрополе Владимир Александров, зам.-кметовете на общината г-н Ивайло Георгиев и г-жа Станка Димитрова, г-н Даниел Чипев – директор на новините в БНТ, г-жа Мария Чернева –  журналист и репортер от БНТ, д-р Росица Младенова – основател на сдружение „Арлекин“, доц. Юлий Дачев и г-н Олег Владимирович.

„Уважаеми колеги, обръщам се с тези думи, защото до скоро бях част от екипа на „Елаците-Мед“ АД и група „Геотехмин“, а сега съм кмет на община Етрополе. За мен е изключителна чест да поздравя първо група „Геотехмин“. За пореден път те показаха, че водят социална и корпоративна отговорност, не само на територията на нашата община, но и на територията на София област. Благодаря на „Елаците-Мед“, че подкрепят такива идеи и са водещи в този сектор, благодаря и на сдружение „Арлекин“, защото инициативата е тяхна. Със сигурност аз ще работя като кмет за повече диалог на бизнеса с обществеността в нашия град  и за повече такива факти и такива дейности, за да стават те достояние на повече хора“, поздрави присъстващите инж. Александров.

Кметът Владимир Александров изказа възхищението си към филма и предложи на сдружение „Арлекин“ и на група „Геотехмин“, съвместно с Общината да се направят филми-визитка на училищата в гр. Етрополе.

Росица Младенова, основател на сдружение „Арлекин“ изрази своята благодарност към учениците и проф. Цоло Вутов за подкрепата.

Проектът „Да направим филм“ е изключително успешен. Това, което видяхте е направено от деца, които за първи път са се срещнали с филмовото изкуство. Монтажът е направен изцяло от Йоан-Марин без никаква наша намеса. Другото, което искам да кажа е, че по време на фестивала, ние поставяме творческа задача да се направи филм и отново учениците от гр. Етрополе се справиха блестящо. Те направиха най- добрият филм по време на фестивала. Страхотен е. Сега предстои представянето му в Рим в началото на март, съвместно с българското училище там и под патронажа на българското посолство. Благодаря на група „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ АД, на целия ПР-отдел и специално на проф. д-р  т.н. инж. Цоло Вутов, който застана зад проекта и през цялото време се интересуваше какво са научили децата, до къде са стигнали“, сподели още тя.

Учениците, участвали в създаването на филма, казаха, че за тях това е било едно вълнуващо приключение. Те споделиха, че работата в екип е много важна в тяхната работа. Децата разказаха, че са впечатлени от отговорната работа, която са видели в Рудодобивния комплекс.

Всички апелираха проекта да продължи и добрите инициативи да не стихват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *