Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Над 3,7 тона пластмасови бутилки и кенове са събрани в община Ботевград през 2023 г., в рамките на инициативата „Градска рециклиада“

През 2023 г. Община Ботевград се включи в инициативата „Градска рециклиада“, организирана съвместно с „Екопак България“, която има за цел повишаване събираемостта на рециклируеми и алуминиеви отпадъци от опаковки.

Организаторите на инициативата отчитат, че на годишна база, за периода март – декември 2023г., община Ботевград е постигнала 23% ръст на събраните пластмасови бутилки и кенове. За посочения период, от системата за разделно събиране и кампаниите, проведени от Община Ботевград и „Екопак България“ в училища, детски градини и търговски обекти, са събрани над 3,7 тона пластмасови бутилки и кенове, което е с половин тон повече от периода март – декември 2022 г.

Общите брутни количества събран отпадък в жълтите контейнери също се повишава с над 20%, което е отличен резултат, отбелязват от „Екопак България“.

Инициативата „Градска рециклиада“ се проведе за първи път в България в периода март – декември 2023 г. с цел да постигне увеличение с минимум 70% на събраните количества рециклируеми отпадъци от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в участващите общини. В инициативата се включиха 14 общини в страната, като в резултат се увеличи общото количество събрани отпадъци в жълтите контейнери с 14% в участващите общини. Отбелязва се ръст от 18% на събраните пластмасови бутилки и алуминиеви кенове за рециклиране.

Община Ботевград и „Екопак България“ изразяват благодарността си към всички граждани и институции за усилията, които полагат, за да можем не само да запазим, но и надградим постигнатото в тази инициатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *