Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

От 19 февруари до края на седмицата на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция с фокус – контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя се реализира по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични действия се провеждат на територията на всички страни-членки.

У нас проверките се извършват от съвместни екипи на Пътна полиция, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и ИА „Главна инспекция по труда“. Основното, за което се следи, е спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на времето за почивки от водачите, недопускане на претоварване и изрядност на документите.

В календара на Roadpol проверките за движението на този тип превозни средства се извършват три пъти годишно. Причината за това е, че при случаи на пътнотранспортни произшествия с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-големи в сравнение с останалите тежки пътни инциденти.

Поради нарушения, извършени от водачи на автобуси, през 2023 г. са настъпили 173 тежки ПТП, при които са загинали 6-ма и са ранени 241 участници в движението по пътищата. За същия период поради нарушения, извършени от водачи на товарни автомобили, са настъпили 669 тежки ПТП, при които са загинали 60 и са ранени 830 участници в движението по пътищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *