Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Личните лекари ще издават направление за ЯМР

Много съществено за профилактичните здравни прегледи е не само профилактиката, но и улесняване на достъпа до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), което ще спомогне за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий. Това коментира д-р Гергана Николова от БЛС, цитирана от БНР. Досега редът е бил следният – пациентът се изпраща при специалист, той пише молба до НЗОК, одобряват, връщат и тогава се назначава образното изследване. Понякога се налага да бъдат хоспитализирани пациенти, за да се направи изследването.

Сега обаче това ще се промени, като идеята е личните лекари да могат да издават направление за ЯМР. “Получихме зелена светлина и специалистите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР,  без да се прави предварително запитване. Преди пациентите чакаха по 3-4 седмици, за да получат въпросното направление. Смятам това за много голяма стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се налагаше пациентите да се хоспитализрат”, коментира д-р Николова.

Тя призова хората да извършват всяка година профилактични прегледи. Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск – всяка година, а жените над 69 вече ще имат право на профилактичен преглед веднъж на 3 години.

Към годишните профилактични прегледи, вече на всеки 5 години, кще се провежда изследване за хепатит Б и С – инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност. Това изследване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години.

За децата д-р Николова каза: “В изследването на кръвта на липиди имаме заложен и холестерол при децата – на половин година, на една и на 15 години се правят кръвни изследвания, за да изключваме проблеми в развитието”.

“Имаме туморен маркер при простата на мъжете. Преди беше от 50 години, а сега от 40 години. Изследванията никак не са малко, важното е пациентите да стигнат до кабинета на лекаря. Често откриваме изменения, за които хората не подозират”, каза още д-р Гергана Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *