Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Туристическият информационен център отчита над 3000 посетители през 2023 г.

Отчетът за дейността и финансовото състояние на Общинско предприятие „Туризъм“ информира за над 3 000 посетители на Туристическия информационен център за 2023 г. Докладната записка с отчета на предприятието е внесена за гласуване в Общински съвет – Ботевград, което ще се проведе на 29 февруари 2024 г. в зала „Ботевград“ от 17:00 часа на редовното заседание на ОБС.

През изминалата 2023 г. ОП „Туризъм“ е отговаряло и за организацията и изпълнението на мероприятията от Събитийния календар на Община Ботевград със средства, заложени в бюджета на Общината. Организирани бяха и благотворителни каузи, като една от тях бе второто издание на „Коледен фест“ през декември 2023 г. в подкрепа на каузата „Да помогнем на Марти“.

Във финансов аспект общинското предприятие през 2023 г. е имало разходи в размер на 193 182, 84 лв., които са общо от Общинска почивна база „Боженишки Урвич“ и Туристически информационен център. Приходите на ОП „Туризъм“ за предходната година от почивна база „Урвич“ и Туристическия информационен център са на стойност 74 197, 20 лв.

В Общинска почивна база „Боженишки Урвич“ са реализирани 1 134 нощувки през 2023 г. Регулярно се извършват текущи дейности по поддръжка на обекта и прилежащите му площи. За организиране на различни събития се използва и Урвишка поляна, като през 2024 година предстои да се проведе процедура, с която Община Ботевград да предостави възможност Урвишка поляна да бъде отдавана под наем с цел провеждане на тържествени мероприятия. Информацията за обекта и предлаганите в него услуги фигурира и се актуализира в сайта www.bojenica.botevgrad.bg.

През предходната година над 3 000 посетители от общината, страната, Европа и света е приел Туристическият информационен център. Традиционно най-голям интерес за гостите на града представлява Часовниковата кула, която е отворена за посетители в периода 1-ви април — 31-ви октомври.

Приходите от дейността на Туристически информационен център за 2023 г. възлизат на 1 707,00 лв. Средствата са генерирани от продажба на сувенири, беседи и наем на велосипеди.

ОП „Туризъм“ е организирало и е провело 5 пешеходни прехода до интересни места и природни забележителности в община Ботевград, както и няколко с цел подновяване на туристическа маркировка и пребоядисване на дървени маси и пейки по пешеходните маршрути.

С цел популяризиране туристическия потенциал на община Ботевград на национално ниво, Общинско предприятие „Туризъм” взе участие в най-големите туристически форуми в страната:

  • Международна туристическа борса „Ваканция & СПА Експо“ – 15 до 17-ти февруари 2023 г. в гр. София.
  • Международно изложение „Културен туризъм” – Велико Търново 2023 г., проведено в периода 20 – 23-ти април 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *