Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОП Балкан и БК Балкан скараха общинските съветниици

Тази вечер на заседанието на Общински съвет – Ботевград, по време на дебатите за отчета на Общинско предприятие „Балкан“ за 2023г, страстите излязоха извън контрол. Наложи се сесията да бъде прекратена временно за охлаждане на напрежението, след като председателят д-р Илин Черняшки направи неуспешен опит да отстрани общинския съветник Петя Кочкова до следващо гласуване. До грозните сцени се стигна, след като тя поиска по-подробен отчет на разходите на ОП „Балкан“, обяснявайки, че предприятието работи на загуба, както и постави въпроса как се финансира баскетболният клуб „Балкан“, но изказването й бе прекъснато неколкократно. Последвалият отговор от страна на кмета Иван Гавалюгов бе придружен от лични нападки срещу нея, на което тя отговори в същия тон и напрежението се повиши.
След 10-минутна почивка дебатите по отчета на ОП „Балкан“ продължиха, но през повечето време се въртяха около мъжкия баскетболен отбор. Г-жа Кочкова направи препратка към следващите докладни в дневния ред, които предвиждат повишаване на цените на някои общински такси за услуги, като заяви „Това предприятие работи на загуба. Не ми е това философията, че щом са общински предприятия, трябва да бъдат храненици с държавни пари. А след малко – колко е важно, съобразно инфлацията, да изнудим търговците и да им вдигнем цената.„.
По време на заседанието стана ясно, че кметът Гавалюгов еднолично е разпоредил баскетболният отбор „Балкан“ да заплаща наем за спортните съоръжения, стопанисвани от ОП „Балкан“, като в замяна може да събира такси от билети за вход на събитията си. Това призна самият той, а общинските съветници Борис Дренов и адв. Георги Донков отправиха предложения към него да вкара това устно разпореждане в някаква законова рамка, тъй като противоречи на Закона за общинската собственост.
Бях изумен от г-н кмета, че той еднолично, с някакво устно разпореждане управлява този спортен обект за милиони левове.“, обясни адв. Донков и добави, че спортен обект би трябвало да се управлява по реда на Закона за физическото възпитание и спорта или на Закона за общинската собственост, т.е. с решения на общинския съвет.
Аз се учудвам, г-н кмете, ако Вие смятате, че сте компетентен да вземате това решение кой да прибира приходите от билетите, кой да стопанисва залата, защо не го направихте писмено?!“- попита още адв. Донков.
В отговор кметът Гавалюгов обясни, че с тези изказвания се правят внушения и всеки общински съветник или гражданин, който иска, може да отиде в канцеларията на баскетболния клуб и да провери всички документи (отчети, договори с финансиращи организации, разпечатки на банкови сметки и т.н.), макар че те не могат да бъдат предоставени като копия, поради клаузи за конфеденциалност.
След повече от час дебати, отчетът на общинско предприятие „Балкан“ бе приет с 21 гласа „За“, 4 „Против“ и 3 „Въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *