Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Тодоровден в Скравена, след последното му организиране през 2013г/ СНИМКИ/

След 11 години прекъсване, днес в село Скравена бе честван празникът Тодоровден. За последно е честван през 2013 г. Празникът започна в 10.00ч с шествие от Пенсионерски клуб до църквата „Св.Св.Козма и Дамян“, където Отец Димитър отслужи водосвет. Пред Кметство Скравена, кметът Гергана Минкова, плисна котле с вода пред конете, каруците и техните собственици. Шествието продължи по главната улица към бившето ТКЗС.

Организатори на възстановения празник е Кметство Скравена Народно читалище „19 февруари“ и спонсори, които не пожелаха да обявят имената си.

Програмата на празничния ден се проведе в няколко направления: надбягване с коне и търкаляне бала.

Близо 17 коня се включиха в надпреварата за най-бърз кон. За децата бяха организирани щафетни игри. Като след състезанията двата отбора завършиха наравно. Двата отбора получиха п една торта за награда.

Конна база „Здравец“ организира демонстрация на езда на коне, в изпълнение на малките си възпитаници. Също така за децата бе организирано стрелба с лък в купа сено.

„Днес почитаме св. Тодор , но и отдаваме заслужено внимание на коня- животното, което се отличава с благородство и красота, и е най-добрия помощник на човека в селскостопанската дейност“. С тези думи кметът на селото Гергана Минкова откри тържествено празника в Скравена. Тя пожела на всички присъстващи никога да не се отказват от гонитбите и победите в надбягването  „живот“. Приветствие към жителите на Скравена отправи и народният представител Младен Маринов. Той поздрави организаторите на днешния празник – читалище “19 февруари“ и всички включили се в начинанието.

След края на състезанията към 13.00ч бяха наградени победителите в няколко категории, както следва:

Категория “ Конски кушии“ – надбягване с коне:

Първо място – кон Вихър с ездач Васко Иванов – грамота, 120 кг овес и венец

Второ място – кон Кахел с ездач Николай Николов – грамота и 80 кг овес

Трето място – кон Бойка  с ездач Косто Николов – грамота и 50 кг овес

В атрактивното търкаляне на бала взеха участие 17 двойки мъже. След оспорвана борба победиха Николай и Ангел. Времето, за което търкаляха по 100 метрово трасе бала е една минута, осем секунди. Като награда те получиха самата бала.

В категория „Най-красив кон“ награда получи кобилата Елвира / която е на 1 г и 6 месеца, внесена от Холандия/ със собственик Петър Петров от Ботевград. Награда „Атрактивен костюм“ получи Данислава Георгиева – водач на празничното шествие и Ивелин Николов. Грамота за красив костюм получи Емил Николов.

1 коментар на “Тодоровден в Скравена, след последното му организиране през 2013г/ СНИМКИ/

  1. Браво! Честит Тодоровден! С най-добри пожелания за здраве, щастие, късмет!!! Браво и за хубавата, подробна фотогалерия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *