Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

9 май – от Деня на победата до Деня на Европа / ФАКТИТЕ/

На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. През 2008 година 9 май става и Ден на Европа, но историята не забравя връзката помежду им. Тя е жива в хронологията на събитията от края на войната до създаването на Обединена Европа.

На 8 май 1945 в 22.43 часа /централноевропейско време/ в берлинското предградие Карлсхорст представители на германското главно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция. Присъстват представители на съюзническите командвания. Така завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на близо 61 милиона души по света.

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Четири континента и три океана са арена на бойни действия.

България е въвлечена във войната на страната на Германия. След обрата във военните действия и в политическата обстановка страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния етап на войната. Нашата армия допринася за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви.

9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. Милиони хора ще се опитат да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят.

Гражданите на Европейския съюз (ЕС) отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май – датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман – външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *