Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Наградиха баскетболните ветерани по повод 50-годишнината от първата шампионска титла на Балкан

По повод навършването на 50 години от спечелването на първата шампионска титла от БК Балкан днес в Арена Ботевград на полувремето на срещата от полуфиналните плейофи между Балкан и Черноморец бяха връчени екипи и плакет на ветераните, донесли тази победа,

На 19-ти май, 1974 г. мъжкият баскетболен отбор на Балкан спечелва първата в историята си шампионска титла на страната, като с тази победа слага край на дотогавашната доминация на столичните отбори и прави Балкан първия отбор извън София, спечелил най-високото баскетболно отличие в страната.

От Баскетболния клуб връчиха по един екип с името и номера на съответния играч от тогавашния състав на отбора. Екипи получиха #5 – Валентин Петков, #6 – Лазар Доновски, #7 -Александър Зарев, #8 – Атанас Танчев, #9 – Павлин Петков, #10 -Марин Романски, #11 – Здравко Андреев, #12 – Михаил Михайлов, #13 – Богомил Чанев, #14 – Христо Иванов, #15 – Георги Христов и треньор – Иван Колев. Наградите на тези, които не са сред нас, бяха връчени на техни роднини. Екипите бяха раздадени от Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград и Сашо Везенков – вицепрезидент на БФБ и председател на Управителния съвет на БК Балкан.

В Арена Ботевград бе разположена изложба, съдържаща 15 копия на фотографии на Ивко Гетов и оригиналния трофей, вдигнат от нашите емблематични играчи на 19-ти май, 1974-та година в София и съхраняващ се в Исторически музей – Ботевград. Изложбата може да бъде видяна отново от 18 май 2024 г. в музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *