Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

18 май – Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите в Правец

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.

Думата „музей“ идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. Това е мястото (понякога храм), което е посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят се превръща в главно средство за привличане на туристи. От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за явлението, а от друга, подборът на изложението експонати съдържа някакво послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността.

Френският институт в България, в партньорство с Министерството на културата за пореден път организират и Европейска нощ на музеите 2024.

На 18 май 2024 г., събота, Исторически музей-Правец се присъединява към Празника на музеите от цял свят и европейската нощ на музеите с няколко инициативи. В навечерието на 17 май в петък от 17:00 ч. Исторически музей Правец представя гостуваща изложба от РИМ Добрич „Че са им златни ръцете“ – уникално красиви облекла, накити и тъкани от Добруджа. Представените традиционни носии на различни етнографски групи, населяващи този изключително интересен регион на България – Добруджа. Разкриват специфичните особености и общобългарските характеристики на облеклото на преселените от Тракия, Балкана и Северна Добруджа българи и илюстрират най-ярко етнографската пъстрота на областта и регионалното многообразие на народната култура в периода от края на XIX в. до средата на XX в. Традиционното народно облекло се допълва от накитите, които са не само декоративен елемент, но и предмет с апотропейно (защитно) значение, израз на възрастов, семеен и социален статус. Разнообразни по форма, начин на изработка, материал и предназначение, включените в изложбата накити разкриват следи от древно изкуство и мироглед и са свидетелство за приемствеността в развитието на една многовековна традиция. С изключително видово разнообразие, прекрасни багри и богати орнаменти се отличават експонираните декоративни тъкани, предназначени за ежедневни битови нужди, украса на дома или традиционни празници.

В Европейската Нощ на музеите – 18 май /събота/ от 18:00 до 23:00 часа с вход свободен ще работят експозициите на Исторически музей Правец и Музеен комплекс с колекция подаръци на Българската държава от цял свят.

Акцент на програмата е новата изложба „Че са им златни ръцете“ на РИМ Добрич. Освен нея, постоянната експозиция посетителите могат да видят другите две гостуващи изложби: „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ на РИМ Бургас и Луковитското съкровище от ІV в. пр. н. е. от РИМ Ловеч.

Очакваме Ви и добре сте ни дошли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *