Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Над 50 хил. зрелостници държаха матура по БЕЛ. Ето по кое произведение писаха

Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 7 юни.

Над 50 хил. зрелостници се яввиха днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът се проведе в 759 училища и 4 185 зали в страната.

В министерството в 5.45 ч. сутринта беше изтеглен изпитният вариант № 15 за последната задача, в която зрелостниците трябва да съставят собствен текст. По данни на ведомството той е бил генериран от 5 859 375 възможни комбинации. По-късно стана известно, че едната темата за писмената работа за съставяне на интерпретативно съчиенение е по произведението на Христо Смирненски „Приказка за стълбата“, а темата за есе бе „Мълчанието – сила или безсилие“.

Оценката от матурата влиза в дипломата за завършено средно образование, а много от университетите приемат студенти въз основа на получения резултат.

ДЗИ по БЕЛ съдържа общо 41 въпроса, от които 21 в първата част, 19 във втората и в третата – само писмената задача. Максималният брой точки на всички държавни зрелостни изпити е 100. Матурата е взета, ако учениците получат минимум 30 точки за „Среден 3“. Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 7 юни.

На 20 май е вторият задължителен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11-и и 12-и клас, или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *